Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Suuret D-vitamiiniannokset voivat hidastaa MS-taudin etenemistä

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Suomessa suositellaan tätä nykyä aikuisille 10 mikrogramman D-vitamiinilisää päivässä. Yli 75-vuotiaiden suositus on 20 mikrogrammaa.
Suomessa suositellaan tätä nykyä aikuisille 10 mikrogramman D-vitamiinilisää päivässä. Yli 75-vuotiaiden suositus on 20 mikrogrammaa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

D-vitamiinin puute on yhteydessä riskiin sairastua multippeliskleroosiin eli MS-tautiin. MS-potilaat, joiden veressä D-vitamiinia on vähän, ovat puolestaan todennäköisemmin muita sairaampia.

Joidenkin tutkimusten mukaan D-vitamiinilisät kohentavat MS-potilaiden kuntoa. Tällaisia tuloksia on saatu muun muassa Turun yliopistossa.

Nyt D-vitamiinin tehoa tutkittiin Johns Hopkinsin yliopistossa Yhdysvalloissa. Peter Calabresi kollegoineen antoi 40:lle aaltomaista MS-tautia sairastavalle potilaalle D3-vitamiinia joko 260 mikrogrammaa tai 20 mikrogrammaa päivittäin kuuden kuukauden ajan.

Verikokeet osoittivat, että isompia D3-vitamiiniannoksia saaneiden potilaiden MS-tautiin liittyvät T-solut hupenivat.

Sen sijaan pienempää annosta syövien T-solujen määrä ei muuttunut. Sivuvaikutuksia ei juuri ilmennyt kummallakaan ryhmällä.

Ihanteellisin veren D3-pitoisuus on tutkijoiden mukaan edelleen hakusessa, mutta näyttää siltä, että MS-potilailla tarve on yli puolet suurempi kuin terveen ihmisen.

20 mikrogrammaa päivässä ei ollut ainakaan näille koehenkilöille tarpeeksi suuri vitamiinilisä.

”Tulokset ovat jännittäviä, koska D-vitamiini voi olla halpa, turvallinen ja näppärä hoito MS-potilaille. Lisää tutkimuksia suuremmilla ihmisjoukoilla kuitenkin tarvitaan vahvistamaan havaintomme”, Calabresi toteaa tutkimustiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi Neurology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!