Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilotulitus on pohjimmiltaan kvanttifysiikkaa – näin syntyvät tulitteiden värit

Ilotulitteiden värit kertovat, että taivaalla palaa metallien suoloja. Pohjimmiltaan ilotulitus on kvanttifysiikkaa.

Tiede
 
Katso kuinka monta euroa ilotulitepata polttaa sekunnissa
Katso kuinka monta euroa ilotulitepata polttaa sekunnissa
Aiotko ampua uutenavuotena ilotulitepatoja? HSTV laski, kuinka paljon rahaa palaa joka sekunti padan räiskyessä. Esimerkit valittiin sattumanvaraisesti, mutta kaikista tulee tuntuva lasku! Grafiikka: Boris Stefanov, toimittaja: Esa Juntunen.

Uudenvuoden aattona voi jokainen osallistua kemistien liekkikokeeseen. Hän voi katsoa ilotulitteen liekin väristä, mitä alkuainetta nyt yhtyy happeen.

Raketin tulikukka hehkuu taivaalla esimerkiksi keltaisena natriumin ansiosta. Ilotulitteissa tätä alkalimetallia on natriumin suoloina, kuten natriumnitraattina.

”Natrium on helppo tapa tehdä keltaista ja natriumia, silla natriumia on kaikkialla”, sanoo yli-insinööri, kemisti Harri Roudasmaa Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Ilotulitteiden värien taustalla on Roudasmaan mukaan tuiki tavallista palamisen kemiaa.

Raketit räjähtelevät metallisuolojen palamisen ansiosta esimerkiksi punaisina, oransseina, keltaisina, vihreinä, sinisinä, purppuraisina ja hopeisina.

Sinisenä palaa yleensä alkuaine kupari ja punaisena litium tai strontium, joka palaa kirkkaamman punaisena. Oranssi voi puolestaan tulla kalsiumista.

Varsin moni rakettien väriaineista on alkuaineiden jaksollisesta järjestelmästä tuttuja metalleja ja alkalimetalleja.

Seitsemän ilotulitusrakettien yleistä perusväriä löytyvät esimerkiksi Tukesin verkkosivulta.

Syvimmältään rakettien räjähdysten värit selittyvät kvanttifysiikalla. Esimerkiksi natriumin suolat palavat keltaisina, koska natriumia sisältävät aineet lähettävät palaessaan keltaista valoa.

Se johtuu siitä, että natriumatomin elektroniverhon elektronit saavat palamisessa kuumuudesta ylimääräistä energiaa. Näin ne siirtyvät korkeammalle energiatasolle eli kauemmaksi atomin ytimestä.

Elektronien on kuitenkin pian luovutettava saamansa ylimääräinen energia, koska atomi pyrkii aina perustasolle. Kun elektronit palauttavat ylimääräisen energian, ne säteilevät valohiukkasia eli fotoneja eli valoa.

Natriumin säteilemä valo näkyy ihmisen silmille keltaisena aallonpituutensa takia. Siksi esimerkiksi katuvalojen natriumlamppujen valo on kellertävä.

Myös muut metallit, kuten myös muut alkuaineet, lähettävät palaessaan valoa tyypillisillä aallonpituuksilla. Punaiset aallonpituudet ovat pisimpiä, violetit lyhimpiä.

Räjähtävien rakettien hopeiset väriaineet ovat palavaa alumiinia, titaania tai magnesiumia.

Värin antavat metalli-ionit sidotaan suolaan, koska puhtaasti metallisia jauheita olisi vaikea käsitellä. Esimerkiksi magnesium- ja alumiinijauheet voisivat räjähtää jo tehtaalla pelkästä hankauksesta.

Ilotulitteissa perusvärejä voi sävyttää, värejä tehostaa ja valon voimaa lisätä eri aineilla.

Koska ilotulituksessa kyse on palamisesta, tarvitaan myös hapetinta, jotka luovuttavat palamisessa tarvittavan hapen. Hapettimia ovat esimerkiksi nitraatit ja perkloraatit. Happea vapautuu helposti perkloorihapon suoloista.

Raketeissa tarvitaan myös sokereita, sillä ne tehostavat palamista. Raketit lentävät taivaalle yleensä mustaruudin – eli rikin, hiilen ja kaliumnitraatin – voimalla.

Lyijy antaisi ilotulitteelle komean sinivalkoisen leimahduksen, mutta se on raskasmetallina kielletty.

Jotkut muut tehosteaineet kuuluvat myös kiellettyjen listalle, esimerkiksi punaista tehostava heksaklooribentseeni. Sitä käytetään puunsuoja-aineena.

Yksittäisessä ilotulitusraketissa on vain grammoja metalleja ja muita alkuaineita. Niitä leviää silti ympäristöön tonnikaupalla, Roudasmaa huomauttaa.

Yksistään uutena vuonna Suomessa räjähtää noin 300  000 kiloa ilotulitteita. Raskasmetalleja ilotulitteista on ehkä kymmenen prosenttia.

Sari Gustafsson
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!