Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karhukainen on jäkälistömme Lemmy Kilmister

Karhukaisen voi pakastaa absoluuttiseen nollapisteeseen, sen voi keittää alkoholissa tai heittää vaikka avaruuden tyhjiöön, eikä se ole millänsäkään.

Tiede
 
SCIENCE PHOTO LIBRARY
Karhukainen kestää oloissa kuin oloissa suojaavan proteiinin ansiosta.
Karhukainen kestää oloissa kuin oloissa suojaavan proteiinin ansiosta. Kuva: SCIENCE PHOTO LIBRARY

Karhukaisia elää sammalissa ja jäkälissä ympäri maailmaa. Ne eivät kuole millään.

Maailmassa on eliöitä, jotka selviävät täysin epäinhimillisissä oloissa. Ne sietävät vaikka Tšernobylin ydinvoimalan avoimen ytimen säteilyä. Ne voivat imeä vuosikymmenten ajan myrkkyjä, jotka tappaisivat hevosenkin.

Niitä on nyt yksi vähemmän, kun Motörhead-mies Lemmy Kilmister kuoli viime viikolla.

Lemmy taisikin olla karhukaisten sukua. Nämä mikroskooppiset otukset ovat kuuluisia äärimmäisestä turnauskestävyydestään.

Karhukaisen voi pakastaa absoluuttiseen nollapisteeseen, sen voi keittää alkoholissa tai heittää vaikka avaruuden tyhjiöön, eikä se ole millänsäkään.

Karhukaiset jytäävät, vaikka ne menettäisivät kaikki ruumiinnesteensä sadaksi vuodeksi. Tilkka vettä sitten vain ja taas mennään.

Karhukainen selviytyy, sillä se pystyy pysäyttämään aineenvaihduntansa ja muuttumaan lasiksi, hieman kuin Keith Richards. Tätä tilaa kutsutaan kryptobioosiksi.

Kuivahtanut karhukainen alkaa todella erittää tietynlaista biolasia. Se estää karhukaisen tärkeitä proteiineja ja molekyylejä tuhoutumasta. Tämä selvisi aivan hiljattain Chicagon yliopistossa.

Lasia muodostaa niin sanottu idp-proteiini. Tutkijat siirsivät tätä proteiinia hiivaan ja huomasivat, että muunneltu hiiva kesti kuivuutta entistä paremmin.

Ehkä Lemmykään ei ole kuollut, hän on vain vaipunut kryptobioosiin.

Lue kaikki HS:n Viikon eläin -jutut tästä linkistä.

Oikaisu 8. tammikuuta kello 15.00: Alkuperäisessä kuvassa 4. tammikuuta oli hyppyhäntäinen (alla olevassa kuvassa). Juttuun päivitetyssä pääkuvassa on karhukainen.

WIKIMEDIA COMMONS
Tässä kuvassa on hyppyhäntäinen eikä karhukainen.
Tässä kuvassa on hyppyhäntäinen eikä karhukainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!