Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Sokeri voi lisätä rintasyöpäriskiä – erityisen epäterveellistä on fruktoosi

Runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio ruokki tulehdusta ja lisäsi rintasyöpäkasvaimia ja etäpesäkkeitä hiirillä.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen

Länsimaalaisten syömät sokerimäärät voivat lisätä rintasyövän ja etäpesäkkeiden riskiä, havaitsivat Texasin yliopiston syöpätutkijat.

Peiying Yang kollegoineen kartoitti asiaa rintasyöpätutkimukseen jalostetuilla hiirillä, jotka pantiin noudattamaan erilaisia ruokavalioita.

Sokeritonta ruokaa syövistä jyrsijöistä 30 prosentille ilmestyi kasvaimia. Sen sijaan sakkaroosilla ryyditettyä sapuskaa nauttineista hiiristä 50–58 prosentille kehittyi kasvaimia nisiin.

Niin ikään ilmeni, että etäpesäkkeitä oli keuhkoissa enemmän niillä hiirillä, jotka olivat olleet runsassokerisella dieetillä. Erityistä mannaa kasvaimille näytti olevan pöytäsokerin sisältämä fruktoosi.

Laboratoriokeet paljastivat, että sokeri herätti tulehdukseen kietoutuvia mekanismeja soluissa.

”Aiemmat tutkimukset ovat tarkastelleet sokerin, erityisesti glukoosin, yhteyttä syöpiin energia-aineenvaihdunnan kautta. Mutta tulehdusketjureaktio on vaihtoehtoinen polku sokerin toimimiseen syövän sytykkeenä, ja sitä on syytä tutkia lisää”, Yang sanoo tutkimustiedotteessa.

Hänen mukaansa tämä oli ensimmäinen kerta, kun sokerin kulutuksen suoraa vaikutusta rintasyöpäkasvainten kehittymiseen on tutkittu eläinmalleilla.

Tutkimuksen julkaisi Cancer Research.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit