Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkuainetaulukko tuli täyteen

Neljän uuden alkuaineen olemassaolo on vahvistettu.

Tiede
 
Tiede
Jaksollisen järjestelmän valkoiselle läiskälle saatiin uusia aineita.
Jaksollisen järjestelmän valkoiselle läiskälle saatiin uusia aineita. Kuva: Tiede

Alkuaineiden jaksollisen järjestelmän seitsemäs rivi on nyt täynnä. Alkuaineita on virallisesti 118, kun neljän uuden alkuaineen olemassaolo on vahvistettu.

Asiasta päätti kansainvälinen teoreettisen ja sovelletun kemian liitto IUPAC vuoden lopussa. Päätöksestä kertoi muun muassa Science Alert.

Jaksolliseen järjestelmään lisättiin virallisesti alkuaineet 113, 115, 117 ja 118 pitkän tieteellisen harkinnan jälkeen. Ne ovat seitsemännen jakson viimeisiä. Rivillä odottelivat jo pari vuotta sitten nimetyt flerovioum (114) ja livermorium (116).

Näitä alkuaineita ei esiinny luonnossa. Ne piti tuottaa laboratoriossa törmäyttämällä kevyempien atomien ytimiä.

Raskaimmat alkuaineet ovat hyvin lyhytikäisiä ja hajoavat sekunnin osissa. Niiden olemassaolo havaitaan epäsuorasti hajoamistuotteista. Siksi uusien alkuaineiden vahvistaminen vei vuosia. Se vaati, että tutkimusryhmät pystyivät tuottamaan ainetta useammin kuin kerran.

Uusilla alkuaineilla ei ole vielä oikeita nimiä. Numeroa 113 on kutsuttu ununtriumiksi (Uut). Numeron 115 työnimi on ununpentium (Uup), numero 117 ununseptium (Uus) ja 118 ununoctium (Uuo).

Tutkijoiden pitää nimetä alkuaineet mineraalin, paikan, maan tai tutkijan mukaan. Ehdotuksia arvioidaan julkisesti viisi kuukautta ennen nimen ja symbolin vahvistamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!