Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kameleontti on kielen käyttäjänä ylivertainen – mitä pienempi eläin, sen parempi fyysinen suorituskyky

Peukalonkokoisen kameleonttilajin kieli on 2,5 kertaa sen ruumiin pituinen – ja se ampuu suusta voimallisemmin kuin mikään matelija, lintu tai nisäkäs.

Tiede
 
Christopher Anderson
Rhampholeon spinosus mahtuu peukalon päähän. Sen kieli venyy 2,5 kertaa ruumiin mittaiseksi
Rhampholeon spinosus mahtuu peukalon päähän. Sen kieli venyy 2,5 kertaa ruumiin mittaiseksi Kuva: Christopher Anderson

Jos eläimillä olisi oma kykyjenetsintäohjelma, kameleontti olisi kilpailussa vahvoilla: se osaa vaihtaa väriä, katsoa silmillään eri suuntiin yhtä aikaa ja saalistaa hyönteisiä pitkällä tahmealla kielellään.

Itse asiassa sen kielen kiihtyvyys ja voima ovat eläinkunnassa maailmanennätysluokkaa, kertovat biologi Christopher Andersonin mittaustulokset.

Yhdysvaltalaisessa Brownin yliopistossa työskentelevä Anderson tutki yhteensä 20 kameleonttilajin kielen liikettä. Hän ripusti kameleonttien näkyville heinäsirkan ja kuvasi suurnopeuskameralla, kuinka kameleontti lipaisi saaliin suuhunsa.

Kuvien perusteella hän laski lipaisuun kuluneen ajan, kielen nopeuden ja kiihtyvyyden sekä sen, miten pitkäksi se venyi.

”Pienet lajit suoriutuivat isoja paremmin”, Anderson summaa tutkimustiedotteessa.

Kaikkein suurimman voiman ja kiihtyvyyden sai aikaan pikkiriikkinen Rhampholeon spinosus. Lisko on niin pieni, että se mahtuu patsastelemaan peukalon päässä, ja sen kieli venyy 2,5 kertaa sen ruumiin mittaiseksi.

Koska sen kieli on suhteessa suurempi kuin kookkaammilla lajitovereilla, se kykenee myös parempiin ruumiillisiin suorituksiin. Spinosusin kieli ampaisee suusta täyteen mittaansa ja takaisin niin vikkelään, että sirkan nappaamiseen kuluu alle 20 millisekuntia.

Lipaisun aikana spinosusin kieli saavuttaa hetkellisesti kiihtyvyyden, joka on 264 kertaa Maapallon putoamiskiihtyvyyttä suurempi.

Jos auto kykenisi samaan, se kiihdyttäisi nollasta sataan suunnilleen sekunnin sadasosassa. Suusta singahtaessaan pikkukameleontin kielilihas tuottaa voimaa hetkellisesti 14 040 wattia kilogrammaa kohden.

Tätä suuremman voiman ja kiihtyvyyden tuottaa selkärankaisten joukossa ainoastaan salamanterin kieli.

Koska tämä ennätyksenhaltija ei ole kameleontin tapaan lisko vaan sammakkoeläin, voidaan sanoa, että kameleontin kieli on kiihtyvyydeltään ja voimaltaan ylivertainen matelijoiden, lintujen ja nisäkkäiden joukossa.

Anderson päättelee, että pienillä kameleonttilajeilla on suuria tehokkaampi kieli siksi, että ne tarvitsevat painoonsa nähden enemmän ravintoa pysyäkseen hengissä. Niiden täytyy siis olla parempia saalistajia kuin isompien serkkujensa.

Aiemmissa tutkimuksissa kameleontin kielen suorituskyky oli mitattu paljon vaatimattomammaksi, koska mittauksia tehtiin vain isokokoisilla lajeilla.

Anderson uskookin, että pienten lajien sisällyttäminen otokseen voisi parantaa tietämystä myös muiden eläinlajien fyysisestä suorituskyvystä.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports. Tiedotteen julkaisi uutissivusto Eurek Alert.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!