Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä pienempi eläin, sitä nopsempi kieli

Peukalonkokoisen kameleonttilajin kieli on 2,5 kertaa sen ruumiin pituinen – ja se ampuu suusta voimallisemmin kuin mikään matelija, lintu tai nisäkäs.

Tiede
 
HS
Christopher Anderson
Rhampholeon spinosus mahtuu peukalon päähän. Sen kieli venyy 2,5 kertaa ruumiin mittaiseksi
Rhampholeon spinosus mahtuu peukalon päähän. Sen kieli venyy 2,5 kertaa ruumiin mittaiseksi Kuva: Christopher Anderson

Kameleontin kielen kiihtyvyys ja voima ovat eläinkunnassa maailmanennätysluokkaa. Biologi Christopher Andersonin tutki yhteensä 20 kameleonttilajin kielen liikettä. Hän ripusti kameleonttien näkyville heinäsirkan ja kuvasi suurnopeuskameralla, kuinka kameleontti lipaisi saaliin suuhunsa. Kuvien perusteella hän laski kielen nopeuden sekä sen, miten pitkäksi se venyi.

”Pienet lajit suoriutuivat isoja paremmin”, Anderson summaa. Kaikkein suurimman voiman ja kiihtyvyyden sai aikaan pikkiriikkinen Rhampholeon spinosus.

Spinosusin kieli ampaisee suusta täyteen mittaansa ja takaisin niin vikkelään, että sirkan nappaamiseen kuluu alle 20 millisekuntia. Lipaisun aikana kieli saavuttaa kiihtyvyyden, joka on 264 kertaa Maapallon putoamiskiihtyvyyttä suurempi. Jos auto kykenisi samaan, se kiihdyttäisi nollasta sataan suunnilleen sekunnin sadasosassa. Nopeampi ja vahvempi on vain salamanterin kieli.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!