Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulossa 2016: hypernopeaa putkipostia ja raskasta seuraa Higgsille

Tiedetoimitus ennustaa kahdeksan uutista alkavalle vuodelle.

Tiede
 
Tesla Motors / EyePress
Putkessa kulkevaa hypernopeaa kuljetussysteemiä aletaan kokeilla Yhdysvalloissa.
Putkessa kulkevaa hypernopeaa kuljetussysteemiä aletaan kokeilla Yhdysvalloissa. Kuva: Tesla Motors / EyePress
1 Koeajo nopealla Hyperloopilla

Huippunopeaa kuljetusteknologiaa kehittävä Hyperloop Technologies aikoo aloittaa testit Yhdysvaltain Nevadassa sijaitsevalla testiradalla alkuvuonna. Jättimäistä putkipostia muistuttavan kapselijärjestelmän on tarkoitus kuljettaa ihmisiä ja rahtia alipaineistetussa putkessa, jossa ilmanvastus on minimoitu.

Nevadan testirata on ensimmäisessä vaiheessa noin kilometrin mittainen, ja sen toivotaan yltävän yli 500 kilometrin tuntinopeuksiin. Ennen vuoden loppua yhtiö on ilmoittanut pyrkivänsä 1 100 kilometrin tuntivauhtiin.

Jos tekniikka osoittautuu toimivaksi, sen avulla voitaisiin lyhentää matka-aikoja tuntuvasti. Helsinki–Tukholma väli taittuisi Hyperloopilla puolessa tunnissa.

2 Geenien muokkaus mullistuu

Perimän muokkauksessa edetään harppomalla. Vuonna 2012 ihmisen geenien muokkaukseen sopivaksi osoitettua crispr-cas9 -työkalua pidetään mullistavana. Viime vuonna keksintö sai Science-lehden läpimurtopalkinnon. Nobelia odotetaan lähivuosina.

Tekniikan taustalla on bakteereista löydetty mekanismi, jolla bakteerit muokkaavat genomiaan leikkaamalla pois pätkän dna:ta ja korvamalla sen toisella.

Sama mekanismi voidaan tuoda ihmisen soluihin. Sillä voitaisiin korjata synnynnäisiä geneettisiä virheitä.

Riku Koskelo
Perimän muokkaus helpottuu. Ennen leikkaava entsyymi piti rakentaa tunnistamaan oikea kohta dna:sta. Uudessa crispr-cas9-menetelmässä (oik.) helposti muotoiltava rna-osa tunnistaa kohdan.
Perimän muokkaus helpottuu. Ennen leikkaava entsyymi piti rakentaa tunnistamaan oikea kohta dna:sta. Uudessa crispr-cas9-menetelmässä (oik.) helposti muotoiltava rna-osa tunnistaa kohdan.

Tänä vuonna tekniikkaa tuskin päästään vielä kokeilemaan ihmisillä, mutta koe-eläimillä ja ihmisen soluviljelmillä tehtävät kokeet antavat lisätietoa mahdollisuuksista. Toistaiseksi tulokset ovat olleet erittäin lupaavia.

Menetelmällä on mahdollista vaikuttaa myös sukusoluihin ja siten periytyviin geneettisiin ominaisuuksiin. Näitä sovelluksia ihmisellä on vaadittu jäädytettäviksi ennen perinpohjaista eettistä keskustelua.

3 Higgsin hiukkaselle löytyy ehkä seuraa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cern kertoi joulukuun alussa havainnoista, jotka saattavat viitata Higgsin bosonin kaltaiseen mutta kuusi kertaa raskaampaan alkeishiukkaseen.

Toistaiseksi havainnot ovat alustavia. Kyse voi olla myös tilastollisesta heilahtelusta. Alkavana vuonna todennäköisesti selviää, onko kyse todellisesta löydöstä.

Mikäli uusi raskas alkeishiukkanen todella löytyy, hiukkasfysiikka mullistuu. Higgsin bosoni ei olisi lajissaan ainoa, vaan sillä olisi mahdollisesti seuranaan kokonainen raskaiden hiukkasten perhe.

4 Aurinkokunnan kartoitus jatkuu
Nasa / JPL
Taiteilijan näkemys Jupiteria lähestyvästä Juno-luotaimesta.
Taiteilijan näkemys Jupiteria lähestyvästä Juno-luotaimesta.

Vuonna 2011 laukaistu Nasan Juno-luotain saavuttaa elokuussa päämääränsä, Jupiterin kiertoradan. Luotaimen tarkoitus on mitata vedyn ja hapen suhdetta Jupiterissa. Siitä voidaan päätellä planeetalla olevan veden määrä. Juno selvittää myös planeetan ytimen massaa, kaasukehän lämpötilaa ja pilvien koostumusta.

Rosetta-luotain puolestaan päättää syyskuussa yli kymmenen vuotta kestäneen matkansa törmäämällä hallitusti komeetta 67P:hen, jota se on kiertänyt vuodesta 2014. Törmäyksen toivotaan tuottavan tarkempaa tietoa komeetan koostumuksesta.

5 Suuraineistot tulevat kotimaisiin yhteiskuntatieteisiin

Yhteiskuntatieteessä vuoden 2016 trendi on valtavien, tietokoneella käsiteltävien aineistomassojen analysointi.

Projekteja on käynnistelty jo viime vuonna. Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston Digivaalit 2015 -hankkeen aineistona ovat kaikki kahden kuukauden tarkkailujakson aikana vaaleja sivunneet uutiset, twiitit ja ehdokkaiden julkiset Facebook-päivitykset.

Aineistosta tutkijat toivovat näkevänsä, miten keskustelunaiheet liikkuvat median ja sosiaalisen median, ehdokkaiden ja toimittajien välillä.

Toinen suuraineisto on keskustelupalsta Suomi24:n koko keskusteluhistoria. Sen analysoinnin myötä käsitys suomalaisesta verkkokeskustelusta varmasti tarkentuu.

Laskennallisia menetelmiä sovelletaan myös puolueohjelmien ja hallitusohjelmien tutkimuksessa. Niiden avulla voidaan kertoa puolueiden ja yhteiskunnan muutoksista, vallasta sekä argumentaation tasosta.

6 Alkoholismin syistä saadaan tietoa

Myös lääketieteessä tutkitaan jättiaineistoja. Valtava skitsofreenikkotutkimus osoitti toista sataa skitsofreniaan yhteydessä olevaa geenipoikkeamaa. Samalla se todisti kiistatta sairauden perinnöllisyyden.

Seuraavaksi samaan tyyliin tutkitaan alkoholi- ja nikotiiniriippuvuuden syitä. Mikäli tutkimus etenee odotetusti, voimme olla tämän vuoden mittaan viisaampia siinä, mitkä geenit altistavat alkoholismille. Mahdollista on toki sekin, ettei selvää geneettistä tekijää löydy.

7 Lämpimin vuosi – mutta miksi ei lämpimämpi?

El Niño -sääilmiön vuoksi vuodesta 2016 ennustetaan mitatun historian lämpimintä. Runsaasti tutkimusta tehdään parhaillaan siitä, mikseivät viime vuodet ole olleet vieläkin lämpimämpiä. Ilmasto kun ei ole lämmennyt ilmastomallien ennusteiden mukaisesti yli 15 vuoteen.

Tällä hetkellä teorioita lämpenemisen hidastumisen syistä on kolmisenkymmentä. Niistä suosituin on kadonneen lämmön varastoituminen meriin.

Toinen suuri tutkimuskohde on arktisten alueiden ilmastonmuutos ja mustan hiilen eli noen merkitys siinä. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että epätäydellisen palamisen sivutuotteena syntyvä noki saattaisi arktisella alueella selittää jopa puolet viimeaikaisesta lämpötilan noususta.

Tämä tarkoittaisi, että lämpenemistä voitaisiin hillitä nopeastikin, jos turhat tulet saadaan sammutettua ja tarpeelliset poltettua puhtaammin.

8 Maailman suurin teleskooppi käyttöön

Syksyllä Kiinassa ollaan ottamassa käyttöön maailman suurin radioteleskooppi, halkaisijaltaan 500 metriä. Laite on kymmenen kertaa tehokkaampi kuin Puerto Ricossa sijaitseva tämän hetken suurin teleskooppi.

Fast (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) näkee jopa kolme kertaa kauemmas avaruuteen. Sillä on tarkoitus tutkia Linnunradan vetyä, kaukaisia galakseja ja pulsareita.

Lisäksi Fast alkaa etsiä elämän merkkejä avaruudesta. Sen uskotaan kykenevän havaitsemaan lähetyksiä tuhannen valovuoden takaa.

Artikkelia varten on haastateltu Helsingin yliopiston kokeellisen hiukkasfysiikan professori Paula Erolaa, Helsingin yliopiston ympäristönmuutoksen professoria Atte Korholaa, akatemiaprofessori Jaakko Kapriota, SciLifeLabin johtajaa professori Olli Kallioniemeä sekä tutkija Matti Nelimarkkaa tietotekniikan tutkimuslaitos Hiitistä.

Science Photo Library
Cernin hiukkaskiihdyttimen Atlas-ilmaisin havaitsi jälkiä Higgsin hiukkasen mahdollisesta serkusta.
Cernin hiukkaskiihdyttimen Atlas-ilmaisin havaitsi jälkiä Higgsin hiukkasen mahdollisesta serkusta.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!