Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäämies Ötzi on maailman tutkituin vainaja – yli 5 000 vuotta sitten kuolleesta miehestä tiedetään nyt hämmästyttävän paljon

Panssarilasin takana hämärässä lojuva muumio on kiehtonut eri alojen tieteilijöitä siitä lähtien, kun se löytyi Italian ja Itävallan rajalta 25 vuotta sitten.

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Samadelli Marco / EURAC
Etelä-Tirolin arkeologisen museon oikeuslääkäri Eduard Egarter-Vigl (vasemmalla) ja Albert Zink tutkivat vuosikymmen sitten Ötzin elimistöä tarkasti. Sittemmin varmistui, että Ötzi vammojensa perusteella surmattiin.
Etelä-Tirolin arkeologisen museon oikeuslääkäri Eduard Egarter-Vigl (vasemmalla) ja Albert Zink tutkivat vuosikymmen sitten Ötzin elimistöä tarkasti. Sittemmin varmistui, että Ötzi vammojensa perusteella surmattiin. Kuva: Samadelli Marco / EURAC
Fakta

Mikä ihmeen jäämies?

 Lempinimi Ötzi juontuu muumion löytöpaikasta, Ötztalista. Tieteellisissä teksteissä puhutaan neoliittisen ajan jäämiehestä.

 Kuoli radiohiiliajoitusten perusteella vuosina 3 359–3 105 eaa

 Löytöpäivä 19. syyskuuta 1991

 Löytöpaikka Tisan harjanne, Senalesin jäätikkö Italian ja Itävallan rajalla

Ketään miestä ei ole tutkittu niin tarkoin kuin Etelä-Tirolin museon erikoisvalmisteisessa pakastimessa makaavaa Ötziä.

Panssarilasin takana hämärässä lojuva noin 5 200 vuotta vanha muumio on kiehtonut eri alojen tieteilijöitä siitä lähtien, kun se löytyi Italian ja Itävallan rajalta 25 vuotta sitten.

Kuka hän oli? Mistä hän tuli? Mihin hän kuoli?

Moniin kysymyksiin maailman tarkin ruumiinavaus on antanut jo vastauksen, mutta yhä Ötzi jaksaa yllättää. Tuorein tutkimustulos julkaistaan myöhemmin tänään torstaina.

Jäämiehen ikä selvisi radiohiiliajoituksella vuonna 1994. Sveitsiläistutkijat arvioivat luu-, iho- ja ruohonäytteistä, että Ötzi kuoli todennäköisimmin 3 239–3 105 eaa.

Silloin Euroopassa elettiin neoliittista eli nuorempaa kivikautta, ja sen osana pidettyä kalkoliittista eli kuparikautta.

Sana vahvarakenteinen kuvaa hyvin jäämiestä. Eläessään Ötzi oli lihaksikas ja roteva, totesivat yhdysvaltalaistutkijat. Hänellä oli vahvat jalat, jotka sopivat samoiluun vuorilla.

Hän oli noin 160 senttiä pitkä ja noin 45-vuotias. Aikalaisiinsa verrattuna Ötzi oli pitkä ja iäkäs. Hänen on ikänsä ansiosta arveltu olleen korkea-arvoinen henkilö, jopa heimonsa päällikkö.

Tätä tulkintaa tukee Ötzin kantama kallisarvoinen kuparikirves. Sellainen oli hyvin harvinainen väline.

Sairauksia ja vaivoja silti riitti. Olipa Ötzi päällikkö tai paimen, hän oli joka tapauksessa kipeä mies.

Hänen mahassaan jylläsi piiskamatoja, ja niveliä särki nivelrikko.

Kipuja on ehkä yritetty hoitaa jollakin akupunktion tapaisella konstilla, sillä Ötziltä löytyi 61 tatuoitua pistettä ja viivaa. Valtaosa niistä on samoissa paikoissa kuin akupunktiopisteet.

Vuonna 2012 julkaistu dna-analyysi osoitti, että Ötzillä oli laktoosi-intoleranssi.

Borrelioosikin miestä vaivasi. Kolme sappikiveä kieli, että hänen ruokavalionsa sisälsi reippaasti eläinrasvoja.

Tietokonetomografia paljasti myös kalkkeumia useissa valtimoissa: selvä merkki ateroskleroosista eli valtimonkovettumataudista.

Vuonna 2014 tutkijat raportoivat, että Ötzillä oli geenivirheitä, joiden nykyään tiedetään altistavan sepelvaltimotaudille ja sydänkohtaukselle.

Eikä tässä vielä kaikki. Ötzin hampaat olivat täynnä reikiä ja hänellä oli parodontiitti, bakteerin aiheuttama hampaiden kiinnityskudosten tulehdus. Kynsien uurteet kertoivat, että Ötzi oli sairastellut kolmeen otteeseen viimeisinä kuukausinaan. Mutta hän ei kuollut sairauksiinsa.

Joku surmasi Ötzin ylhäällä Alpeilla, Senalesin jäätiköllä.

Henkirikos paljastui vasta vuonna 2001, kun Ötzi röntgenkuvattiin ja hänen vasemmasta lavastaan löytyi kivinen nuolenkärki.

Varsinainen kuolinsyy varmistui kerroskuvauksessa vuonna 2005. Kuvat osoittivat, että nuolenkärki oli puhkaissut sentin kokoisen reiän Ötzin solisvaltimoon.

Tutkijoiden mukaan se oli ammuttu täsmälleen kohtaan, johon jousiampuja tähtää tahtoessaan tappaa kertalaakista.

Viime vuonna saksalaistutkijat totesivat, että Ötzi ei joutunut kärsimään vaan kuoli äkkiä.

Nuolenkärjen repimästä haavasta nimittäin löytyi fibriiniä, hyytymistekijää, joka olisi hävinnyt jäljettömiin, jos Ötzi olisi virunut tuntikausia henkitoreissaan.

Miksi Ötzi surmattiin? Motiiviksi on esitetty niin lammasvarkautta kuin politiikkaa: vanhus haluttiin syöstä vallasta.

Todellinen syy – ja syyllinen – jää ikuiseen hämärään, mutta haavojen perusteella tiedetään, että Ötzi oli tapellut jonkun tai joidenkin kanssa vain päiviä ennen kuolemaansa. Pakeniko hän vuorille, kuten esimerkiksi Tiede-lehti kertoi, vain kohdatakseen loppunsa?

Ruoansulatuskanavan sisällöstä on pystytty jäljittämään Ötzin elämän viime tuntien tapahtumia hämmästyttävän tarkasti. Tietystä kohtaa suolistoa löytynyt männyn ja kuusen siitepöly kertoo, että Ötzi oli ollut ylhäällä vuorilla 33 tuntia ennen kuolemaansa.

Sen jälkeen hän kävi alhaalla laaksossa, joko Venostassa tai Adigessa, missä kasvaa muun muassa humalapyökkiä. Ehkä hän pistäytyi kotikylässään, sillä hän asui Venostassa.

Kotipaikka on saatu selvitettyä Ötzin hammaskiilteen isotoopeista. Muista luista taas on kyetty määrittelemään, että mies syntyi noin 30 kilometrin päässä nykyisen Bressanonen kaupungin lähistöllä.

Lihaa, kasviksia ja leipää syötiin jäämiehen aikana, se paljastui joka tapauksessa Ötzin vatsasta. Sekin varmistui, että neoliittisena aikana Tirolissa viljeltiin yksjyvävehnää, ja että ruoka kypsennettiin tulella.

Viimeisen ateriansa – vuorikaurista – Ötzi söi vuorilla vain 30–120 minuuttia ennen kuolemaansa, kävi ilmi vuonna 2011 otetusta mahalaukun näytteestä.

Ötzin vaatteet ja varusteet ovat avanneet tutkijoille ainutlaatuisen ikkunan paitsi hänen elämäänsä myös kivikautiseen elämään.

Hienon kuparikirveensä lisäksi jäämies oli varustautunut piikivitikarilla ja marjakuusesta työstetyllä pitkäjousella. Mukanaan hänellä oli tulentekovälineet, ja eväänsä hän oli käärinyt sammaleen.

Yllään Ötzillä oli karhunnahkahattu, kudottu viitta ja nahkavaatteet. Kun saksalaistutkijat analysoivat vaatejäänteiden karvoja massaspektrometrin avulla vuonna 2008, tarkentui, että Ötzin takki ja säärystimet oli valmistettu vuohennahasta.

Mokkasiinimaisten kenkien päällys oli puolestaan työstetty naudannahasta. Tulos vakuutti osan tutkijoista siitä, että Ötzi työskenteli paimenena.

Innostus jäämiestä kohtaan on ollut niin valtavaa, että vuonna 2007 tutkimusten koordinointia varten Bolzanoon perustettiin oma keskus, ”EURAC-instituutti muumioille ja jäämiehelle”.

Viime vuosina siellä on vertailtu Ötzistä otettuja ja muita muinaisia dna-näytteitä. Niistä on muun muassa selvinnyt, että Ötzillä oli samanlainen perimä kuin neoliittisillä maanviljelijöillä kaikkialla Euroopassa.

Tulokset tukevat käsitystä, että muinainen maanviljelijäväki oli samaa sukujuurta Lähi-idästä Suomeen saakka.

Valokuvia ja tietoa Ötzistä on esimerkiksi Eurac-tutkimuslaitoksen verkkosivulla.

JEAN LOUIS PRADELS
Jäämies Ötzin löytöpaikka rakennettiin museon näyttelyyn. Hänet löydettiin yli kolmen kilometrin korkeudesta Italian ja Itävallan rajalta vuonna 1991.
Jäämies Ötzin löytöpaikka rakennettiin museon näyttelyyn. Hänet löydettiin yli kolmen kilometrin korkeudesta Italian ja Itävallan rajalta vuonna 1991.
Samadelli Marco / EURAC
Ötzin muumioitunut keho säilyi niin hyvin, että tutkijat ovat pystyneet selvittämään lukuisia hänen sairauksistaan ja vaivoistaan - sekä ruokavaliostaan.
Ötzin muumioitunut keho säilyi niin hyvin, että tutkijat ovat pystyneet selvittämään lukuisia hänen sairauksistaan ja vaivoistaan - sekä ruokavaliostaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!