Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

AIV:n selluloosalehmät– uusi Nobelin aiheko?

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1966 tammikuussa. Uutinen AIV:n ”selluloosalehmistä” on herättänyt Ruotsissa mielipiteiden vaihtoa siitä, onko Nobelilla palkitun prof . A. I. Virtasen harrastama karjanhoito eläinrääkkäystä vai ei.

Dagens Nyheterissä vastaa lauantaina yleisön palstoilla nimimerkki ”Biochemicus” eräälle prof. Virtasen ”kemiallisten lehmien” puolesta hätähuudon nostaneelle maanmiehelleen ja sanoo mm., että Sipoon saaristopitäjässä Helsingistä itään on maatila, joka vuosikymmenien ajan on laskettu kuuluvaksi Suomen parhaimmin hoidettujen mallitilojen joukkoon. Tilanomistaja on erityisesti perehtynyt karjanhoitoon, eikä enempää Suomessa kuin Ruotsissa ole varmaankaan paikkaa, missä lehmät ja vasikat viihtyisivät paremmin ja missä tuotettaisiin parempaa maitoa.

Tämä tilanomistaja haluaa, että hänen karjansa saa tarpeeksi vitamiineja yms. Sellaisia valmistetaan tätä nykyä teollisessa mittakaavassa kemikaalioiden muodossa, mitkä usein tulevat halvemmiksi kuin luonnolliset vitamiinit. –– tilanomistaja, joka on biokemian professori, tietää, että hänen lehmänsä tarvitsevat mahdollisimman paljon po. vitamiineja sekä lisäksi tarpeelliset määrät munanvalkuaista ja hiilihydraatteja tuottaakseen parasta mahdollista maitoa.

”Biochemicus” esittää varsin pitkässä ja perusteellisessa vastineessaan kysymyksessä olevan prof. Virtasen keksinnön mahdollisimman kansantajuisessa muodossa ja tekee parhaansa rauhoittaakseen hätähuudon nostanutta ruotsalaista eläinsuojelun ystävää, jonka käsityksen mukaan AIV-läinen karjanhoito, lehmien syöttäminen kemikaalioilla ja eläinraukkojen sulkeminen tehdasta muistuttaviin navettoihin on totisesti pahempaa kuin amerikkalainen tapa hakata karjaa ennen teurastamista lihan mureuttamiseksi.

Vastineeseen liittyvä Dagens Nyheterin piirtäjän kuva lehmästä, joka enemmän kuin autuaan näköisenä kieli ulkona suusta roikkuen lähestyy kannon päälle asetettua vitamiinipurkkia, on omiaan sopivasti täydentämään ystävällishenkisen kirjoituksen herättämää mielikuvaa AIV:n sipoolaisesta lehmäparatiisista, joka ehkä hyvinkin käyttökelpoisine ratkaisuineen taistelussa aliravitsemuksen hävittämiseksi kaikkialta maapalloltamme olisi – kuten kirjoittaja vihjaisee – niin ikään Nobelin palkinnon arvoinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!