Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä lämmittää ruumista?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Antti Hämäläinen
Aineenvaihdunta pitää ihmiskehon lämpimänä.
Aineenvaihdunta pitää ihmiskehon lämpimänä. Kuva: Antti Hämäläinen

Elias Asikainen, 8

Elävän ihmisruumiin eli kehon lämmöntuottajana toimii aineenvaihdunta.

Aineenvaihdunnalla tarkoitetaan sitä, että pienenpienissä soluissa eli elimistön eräänlaisissa rakennuspalikoissa tapahtuu jatkuvasti.

Esimerkiksi sokeria ja rasvoja poltetaan hiilidioksidiksi ja vedeksi sekä aminohapoista rakennetaan valkuaisaineita. Kaikissa näissä reaktioissa vapautuu energiaa, joka muuttuu lämmöksi. Sokerista ja rasvasta tulevaa energiaa myös varastoidaan elimistöön, josta se vapautuu nopeasti esimerkiksi silloin, kun ihminen tarvitsee energiaa liikkumiseen. Myös tällöin osa vapautuneesta energiasta muuttuu lämmöksi.

Jos kehon ulkopuolella on ruumiinlämpöä lämpimämpää, ulkopuolinen lämpökin voi lämmittää kehoa. Näin käy vaikkapa silloin, kun ihminen nautiskelee saunan löylyistä.

Kehon lämpö voi nousta myös viileässäkin ympäristössä, jos ihminen tekee paljon lämpöä tuottavaa lihastyötä ja pitää reilusti vaatteita päällä.

Kuollut ruumis ei enää itse tuota lämpöä, vaan se jäähtyy muutamassa tunnissa ulkopuolella vallitsevan lämpötilan mukaiseksi.

Muidenkin eläinten kuin ihmisen elävää ruumista lämmittää aineenvaihdunta. Se toimii hieman eri tavalla eläinlajista riippuen.

Osmo Saarelma

yleislääketieteen erikoislääkäri

Terveyskirjaston päätoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!