Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäätikölle muumioitunut Ötzi kärsi jo aikoinaan helikobakteerista

Tiede
 
Ochsenreiter
Tämän näköinen oli Ötz. Jäämiehen kuvansivat Adrie ja Alfons Kennis Etelä-Tirolin arkeologiselle museolle.
Tämän näköinen oli Ötz. Jäämiehen kuvansivat Adrie ja Alfons Kennis Etelä-Tirolin arkeologiselle museolle. Kuva: Ochsenreiter

Kovaa oli ihmisen elämä yli 5 000 vuotta sitten, ja kaiken muun hankaluuden lisäksi ihmistä saattoi jo silloin kiusata helikobakteeri.

Jäämies Ötziksi sanottua muumiota, joka löytyi jäätiköltä Italian ja Itävallan rajalta, on tutkittu perin pohjin neljännesvuosisadan aikana.

Uusia asioita paljastuu ajoittain yhä, vaikka Ötzin perimän avaaminen näytti viisi vuotta sitten paljastaneen jäämiehestä melkein kaiken mahdollisen.

Nyt on kansainvälinen tutkimusryhmä havainnut, että Ötzin muumioituneen vatsan sisällössä eleli aikoinaan bakteeri Helicobacter pylori.

Helikobakteeri on yleinen nykyisinkin. Suomessa se on noin joka neljännellä aikuisella, mutta yleisempi varttuneilla. Joka toisella yli 70-vuotiaalla havaitaan helikobakteeri. Kehitysmaissa Terveyskirjaston mukaan helikobakteeri on jopa kahdeksalla aikuisella kymmenestä.

Tutkijat avasivat bakteerin koko perimän. Se viittaa vahvasti siihen, että ihmiset ovat ainakin tuhansia vuosia kärsineet helikobakteerin aiheuttimista vaivoista. Ötzi kuoli todennäköisimmin noin 5 300 vuotta sitten.

Nykyisistä helikobakteerin saaneista yksi kaksi kymmenestä saa kroonisen mahatulehduksen, johon voi liittyä vatsahaavan kehittyminen.

Ötzin mahdollisista vatsavaivoista on tutkijoiden mukaan vaikea sanoa mitään varmaa, koska vatsalaukun kudokset ovat tuhoutuneet.

Aluksi tutkijat epäilivät, mahtaisiko Ötzin vatsalaukusta löytyä helikobakteeria, koska limakalvoa ei enää ollut olemassa. He oivalsivat tutkia vatsalaukun sisällön, josta he eristivät pala palalta koko bakteerin genomin.

Ötzistä löytyi proteiineja, jotka kertoivat hänen puolustusjärjestelmänsä reagoineen bakteerin aiheuttamaan infektioon.

Helikobakteerin kanta kertoo myös ihmislajin liikkeistä. Yllätys oli havaita, että bakteeri vaikutti kannalta, jota nykyisin havaitaan muualla kuin Euroopassa, lähinnä Keski-Aasiassa ja eteläisessä Aasiassa.

Tutkijat olettavat, että aluksi bakteerista oli afrikkalainen ja aasialainen kanta, ja niistä kehittyi jossakin vaiheessa eurooppalainen kanta.

Bolzanossa tutkimuskeskus Euracissa tehdystä tutkimuksesta kertoo muun muassa tiedelehti Science ja uutispalvelu EurekAlert.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!