Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuumuus ja kuivuus on syönyt Euroopan viljasadosta jopa viidenneksen

Kattavin tutkimus tähän asti osoitti, että maailman sadot ovat kutistuneet ilmastosyistä 1964–2007.

Tiede
 
Pascal Rossignol / Reuters
Kuivuudesta kärsivä maissi- ja vehnäpelto Oisy le Vergerissä Pohjois-Ranskassa heinäkuussa 2015.
Kuivuudesta kärsivä maissi- ja vehnäpelto Oisy le Vergerissä Pohjois-Ranskassa heinäkuussa 2015. Kuva: Pascal Rossignol / Reuters

Ilmaston muuttuminen on syönyt satoamme jo puoli vuosisataa, kertoo Naturen julkaisema tutkimus.

Siinä kanadalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat yhdistelivät tietoja yhteensä 16 viljalajin tuotannosta 117 maassa vuosina 1964–2007. Näitä tietoja verrattiin kaikkiaan 2 800 maapallonlaajuiseen ilmastokatastrofiin samalta ajanjaksolta.

Tutkijat saivat selville, että kuivuus ja äärimmäinen kuumuus ovat vähentäneet satoja keskimäärin 9–10 prosentilla. Viime vuosina kuivuuden aiheuttamat tuhot ovat olleet kasvussa.

Rankimmin kuivuus kurjisti satoja Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australaasiassa. Näillä alueilla sadot notkahtivat McGillin yliopiston tutkimustiedotteen mukaan keskimäärin 19,9 prosentilla, liki tuplaten maapallon keskiarvoon nähden.

Australaasia on eliömaantieteellinen alue, johon kuuluvat Australia, Oseania, Uusi-Guinea ja Indonesian itäiset saaret.

Syy eroon löytyy viljelytavoista. Meillä viljellään tavallisesti samaa kasvilajia laajoina yhtenäisinä alueina, yhteneväisin viljelymenetelmin. Kun kuivuus tai muu epäsuotuisa olosuhde iskee, koko sato tuhoutuu kerralla.

Kehittyvissä maissa sen sijaan viljelymaat koostuvat pienemmistä alueista, ja eri kasvilajikkeita kasvatetaan vieri vieressä. Vaikka kuivuus sattuisi osalle kasveista pahimpaan mahdolliseen aikaan ja ne tuhoutuisivat, alueen koko satoa ei menetetä niin helposti.

Tutkimus tarjoaa tähän mennessä kaikkein kokonaisvaltaisimman kuvan siitä, miten ilmaston lämpenemiseen liittyvät sääilmiöt ovat vaikuttaneet viljeltävään maa-alaan, satoihin ja tuotantoon ympäri maailmaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!