Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haitatonta päihdettä on yritetty kehittää urakalla

Tutkijat ovat luoneet mielihyvää nostattavan ja humalaa hillitsevän pillerin. Toinen keksintö on alkoholin korvike, josta saa hilpeän mielen ilman krapulaa, maksan rasittamista ja riippuvuutta.

Tiede
 
Hans Eiskonen
Kuva: Hans Eiskonen
Tästä on kyse

Lähtökohtana ahdistuslääkkeet

 Brittitutkijat ovat kehittäneet alkoholin korvikkeita.

 Ne ovat ahdistuslääkkeiden johdoksia.

 Alcosynth lupaa kicksejä ilman terveysriskejä.

 Chaperone eli esiliina hillitsee humaltumista.

 Aineita ovat kokeilleet vasta tutkijat itse.

Alkoholi on huonosti suunniteltu nautintoaine. Se tarjoaa hetken hilpeyttä, mutta peruuttaa ilon krapulan mielipahalla. Se rentouttaa, mutta pistää sekoilemaan. Vaikka pieni kohtuukäyttö voi suojata sydänsairauksilta, kaikki eivät pysy kohtuudessa ja seurauksena on monenlaista kurjuutta.

Alkoholin suurkuluttajaa uhkaa riippuvuus, masennus, muistihäiriöt, tapaturmat, syöpä ja sydänsairaudet, puhumattakaan känniväkivallasta ja muista sosiaalisista ongelmista. Alkoholisairaudet ja -myrkytykset ovat Suomessa sydän- ja verisuonitautien sekä syöpien jälkeen kolmanneksi yleisin työikäisten miesten kuolinsyy, kertoo Terveyskirjaston tuore artikkeli. Työikäisiä naisia vain syövät surmaavat viinaa enemmän.

Haitoista huolimatta monikaan ei halua luopua juomisesta. Siksi olisikin ihanteellista, jos voisimme saada alkoholin mielihyvän ilman mukana tulevia ongelmia. Terveellinen päihde on varmaan ollut monen kapakkakeskustelun maailmanparannuskohde. Idealla on myös puolustajansa tutkijoiden joukossa.

Lontoon University Collegen neurofarmakologian professori, psykiatri David Nutt on jo vuosia esittänyt, että tarvitsemme alkoholin haitattomia korvikkeita. Hän on kollegoineen arvioinut, että alkoholi on turmiollisempi kuin kovat huumeet, jos verrataan eri päihteiden aiheuttamia haittoja sekä yksilölle itselleen että muille ihmisille.

Malliksi kelpaavat tupakan korvikkeet. Samalla tavalla kuin nikotiinipurukumit ja sähkötupakka ovat voineet vähentää tupakoinnin haittoja, myös alkoholin korvikkeet voisivat lievittää juomisen ongelmia. Nuttin mielestä myös ruotsalaisten nuuska on ollut menestyksekäs tupakan korvaaja, jolla on onnistuttu vähentämään keuhkoille tuhoisaa sauhuttelua.

Nuttin työ ei ole jäänyt vain ideoiden asteelle. New Scientist ja Daily Telegraph kertoivat viime vuonna, että Nutt on työtovereidensa kanssa kehittänyt useita erilaisia yhdisteitä alkoholin korvikkeeksi tai juomisen hillitsemiseksi. Patenttejakin niille on vetämässä.

Yksi on nimeltään chaperone eli esiliina. Se ei ole varsinainen korvike vaan enemmänkin selviämispilleri. Sen tarkoitus on nostattaa mielihyvän tunnetta ja samalla hillitä humaltumista, kun sitä käytetään juomisen yhteydessä.

Toinen aine alcosynth on nimenomaan korvike, jonka pitäisi olla alkoholia terveellisempi tapa päihtyä. Alkoholin tavoin alcosynthistä saa hilpeän mielen, mutta ilman krapulaa, maksan rasitusta, kontrollin menetystä tai riippuvuutta. Aineita tosin ovat kokeilleet lähinnä tutkijat itse, eikä niitä ole tutkittu varsinaisilla koehenkilöillä.

Useat huumeet iskevät täsmällisesti yhteen tiettyyn reseptoriin eli molekyyliin, jonka kautta aine säätää solujen toimintaa. Alkoholi eli etanoli on sitä vastoin ”likainen lääke”. Sen vaikutukset eivät rajoitu yksittäisiin reseptoreihin vaan ne leviävät vähän joka puolelle. Siksi alkoholin aikaansaannoksia on vaikea jäljitellä muilla aineilla.

Toisaalta kaikkia vaikutuksia ei ole tarkoituskaan jäljitellä, vaan vain niitä, joista pidämme. Kun esimerkiksi tiedetään, mitä reittejä alkoholi aiheuttaa sekavuutta tai muistin menetystä, voidaan koettaa kehittää yhdisteitä, jotka eivät osu noihin kohtiin aivoja mutta jotka kuitenkin tuottavat mielihyvää ja rentoutumista.

Nuttin ja kumppaneiden kehittämät korvikkeet ovat ahdistuslääkkeinä käytettyjen bentsodiatsepiinien johdoksia. Yhdisteet tähtäävät aivoissa gamma-aminovoihapon eli gaban reseptoreihin, joihin alkoholikin vaikuttaa. Gaba on aivojen oma estävä välittäjäaine. Alkoholi voimistaa gaban toimintaa, mikä puolestaan lamaa hermosoluja. Korvikkeiden tarkoitus olisi jäljitellä näitä vaikutuksia räätälöidysti ilman terveyshaittoja.

Kuulostaako haitaton päihde liian hyvältä ollakseen totta? Ehkä.

Farmakologian professori Esa Korpi Helsingin yliopiston Biomedicumista pitää korvikkeiden kehittelyä perusteltuna. Hän ei kuitenkaan ole nähnyt, että betsodiatsepiinien johdoksia olisi saatu toimimaan.

”Parikymmentä vuotta sitten kaikki suuret lääkefirmat tutkivat vastaavia aineita. Pyrittiin löytämään lääkeaineita, jotka hoitaisivat erilaisia ahdistusoireita. Eläimillä ahdistus lievittyi eikä tullut väsymystä. Ihmisillä taas tarvittiin niin suuria annoksia, että ne alkoivat voimakkaasti väsyttää. Yksi toisensa jälkeen lääkefirmat lopettivat projektit”, Korpi kertoo.

Hänellä on myös aiempaa kokemusta selviämispilleristä, joka ei sitten pitänytkään kutiaan tarkemmissa tutkimuksissa. Yhdysvaltalainen ryhmä raportoi löytäneensä aineen, joka sitoutuu samaan paikkaan kuin alkoholi ja näin syrjäyttää sen vaikutuksen. Tutkimus kuitenkin hautautui historiaan, kun Korven ryhmä eivätkä jotkut muutkaan tiimit onnistuneet vahvistamaan löydöstä.

”Tosi mielenkiintoisia juttuja on ollut, mutta ei ole löytynyt sellaista, jonka voisi ottaa käyttöön. Jos löydettäisiin alkoholin terveellinen korvike, sillä olisi todella suunnattoman paljon käyttöä. Sillä hoidettaisiin alkoholismia.”

Sillä välin monet ovat oivaltaneet, että mielihyvän tai rentoutuneisuuden saavuttaa luomukeinoin. Kaikilla päihteillä on aivoissa vaikutuskohdat, reseptorit, ja niitä kutkuttavat ihmisen omat sisäsyntyiset aineet. Aineet saa liikkeelle vaikkapa lenkkeilemällä, joogalla tai mindfulness-harjoituksilla, Korpi muistuttaa.

”Näissä tekniikoissa ei pelata kemiallisilla aineilla vaan käyttäytymisellä, mikä kuitenkin muuttaa sitä, mitä aivoissa tapahtuu. Siellä alueita, jotka ovat linkittyneet mielihyvän mekanismeihin, ja stressissä aktivoituvien mekanismien toiminta vähenee. Sitä kautta ihminen kokee uudenlaista luovuutta ja elämäniloa.”

Terveellinen päihtymys on lähempänä kuin luulisi.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!