Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkään jatkunut kylmä sää lisää kuolleisuutta

Kokonaiskuolleisuus hengityselimistön sairauksiin kasvoi pitkään jatkuneen kylmän sään aikana ja sen jälkeen yli viidenneksellä.

Tiede
 
Aku Häyrynen
Lämpömittari näytti vähän alle 40 astetta pakkasta Kolarin Äkäslompolossa 7. tammikuuta 2016
Lämpömittari näytti vähän alle 40 astetta pakkasta Kolarin Äkäslompolossa 7. tammikuuta 2016 Kuva: Aku Häyrynen

Pitkittynyt kylmä sää lisää kokonaiskuolleisuutta ympäri maailmaa. Kylmän sään ja kuolleisuuden yhteys on todettu tutkimuksissa jo vuosikymmeniä sitten, mutta Oulun yliopiston ja Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan kylmien sääilmiöiden ja kuolleisuuden yhteys on oletettua monimutkaisempi.

Pitkään jatkuneen kylmän sään aikana ja sen jälkeen kokonaiskuolleisuus kasvoi noin 10 prosenttia. Kuolleisuus hengityselimistön sairauksiin kasvoi yli viidenneksellä eli 21 prosenttia.

Kylmälle altistumisen todettiin tutkimuksessa muun muassa nostavan verenpainetta, lisäävän veren hyytymistä ja altistavan rytmihäiriöille. Jo aiempien tutkimusten perusteella on tiedetty, että kylmän sään vaikutukset ovat voimakkaampia lämpimissä ilmastoissa ja hellejaksojen vaikutukset puolestaan kylmissä ilmastoissa.

Yksittäistä terveydelle haitallista sääilmiötä ei ole kuitenkaan pystytty määrittämään. Esimerkiksi lämpötilan laskun nopeudella, kylmän sään pitkittyneellä kestolla sekä vuorokauden maksimi- ja minimilämpötilan vaihteluvälin muutoksella voi kaikilla olla haittavaikutuksia terveydelle, mutta mahdolliset vaikutukset tunnetaan yhä huonosti.

Tutkimuksen yksi johtopäätös on, että osa ylimääräisistä kuolemista voitaisiin mahdollisesti välttää ilmatieteellisillä varoitusjärjestelmillä, jotka varoittaisivat esimerkiksi kylmistä sääjaksoista.

Tutkimuksesta suljettiin pois hypotermia, paleltumat, influenssat ja kylmään säähän liittyvät onnettomuudet, kuten liukastumiset.

Tutkimustulokset on julkaistu tieteellisessä Environmental Health Perspectives -lehdessä tammikuussa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!