Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Ihmisellä on omia soluja melkein yhtä paljon kuin bakteereja

Tiede
 
Punasoluja mikroskooppikuvassa.
Punasoluja mikroskooppikuvassa.

Ihmisen kehossa on vanhastaan sanottu olevan jopa kymmenkertainen määrä bakteereja verrattuna ihmisen soluihin.

Määrät voivat kuitenkin olla aika tasan, Science News ja Nature kertovat. Tutkimus on biologian avoimessa bioRxiv -palvelussa.

Keskivertoihmisellä on noin 39 miljoonaa miljoonaa (biljoonaa) bakteeria ja 30 biljoonaa ihmisen solua, arvioivat israelilainen ja kanadalainen tutkimuslaitos.

Keskiverto on tutkimuksessa 70-kiloinen, noin 170-senttimetriä pitkä ja 20–30-vuotias mies.

Bakteereita olisi siis 1,3 kertaa ihmisen solujen määrä.

Arvio voi tosin heittää huomattavasti, bakteereja voi olla jopa 50 biljoonaa. Niiden määrä voi vaihdella yksittäisissä ihmisissä tavattomasti, tutkijat muistuttavat.

Ennen tuoretta laskelmaa Yhdysvaltain mikrobiologiseura arvioi, että mikrobeja on keskivertoihmiskehossa kolminkertainen määrä ihmisen soluihin verrattuna, kuten Tiede-lehdessä vuosi kirjoitettiin.

Ihmisen soluista määrällisesti suurin osa on tuoreen tutkimuksen mukaan veren punasoluja, jotka kuljettavat happea ja hiilidioksidia. Eniten painavat lihassolut ja rasvasolut, vaikka niiden määrä on vähäinen verrattuna esimerkiksi punasoluihin.

Bakteerien määrä on sinänsä mielenkiintoinen asia, koska ihminen elää niiden kanssa. Tarpeellisia bakteereja on niin iholla kuin limakalvoilla. On tavattu arvioida, että bakteereja on suuresta määrästä huolimatta ihmisessä ehkä puolitoista kiloa.

Ihmisen hyödyllistä bakteeristoa sanotaan normaaliflooraksi. Omat bakteerit vastustavat tauteja aiheuttavia bakteereita ja normaalifloora säätelee monia elintoimintoja.

Oman bakteeriston epätasapaino on Terveyskirjaston mukaan yhdistetty esimerkiksi lihavuuteen, diabetesriskiin ja syöpäriskeihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!