Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maapalloa ehkä vanhempi meteoriitin palanen löytyi kameraverkoston avulla

Tiede
 
Curtin University
Australialaisen yliopiston meteoriitteja tarkkaileva kameraverkosto johdatti tutkijat kiinnostavan löydön luokse autiomaahan.
Australialaisen yliopiston meteoriitteja tarkkaileva kameraverkosto johdatti tutkijat kiinnostavan löydön luokse autiomaahan. Kuva: Curtin University

Australiassa tutkijat paikallistivat vastikään autiomaahan pudonneen meteoriitin, joka lienee maapalloa vanhempi.

Paitsi että ikivanha kivenpala antaa vihjeitä Aurinkokunnan alkuvaiheista, sen löytäminen kertoo viimeisistä havaintomenetelmistä, kertovat muun muassa Science Alert ja Curtinin yliopiston verkkosivu.

Meteoriitti putosi eteläiseen Australiaan William Creekin ja Marreen alueelle marraskuun 27. päivänä. Putoamisella oli paikallisia silminnäkijöitä.

Putoamista todisti myös laaja kameroiden verkosto, joka kuuluu niin sanottuun Desert Fireball Networkiin (DFN) – nimi viittaa autiomaan yllä lentäviin tulipalloihin. Kaikkiaan 32 kauko-ohjatun kameran verkosto seuraa taivaan tapahtumia ja rekisteröi kaikki merkit meteoriiteista.

Vaikka meteoriitti havaittiin, sen löytäminen vaati tuuria. Kuvien analysoinnin ja erilaisten laskelmien jälkeen tutkijat alkoivat etsiä meteoriitin palasia joulukuun lopulla autiomaasta Eyrejärven alueelta. Etsinnässä olivat mukana lennokki ja kevytlentokone.

Kolmen päivän hakemisen jälkeen taivaankappaleen palanen löytyi. Noin 1,7 kiloa painava meteoriitin sirpale oli painunut kuivuneen suolajärven mutaan yli neljänkymmenen senttimetrin syvyyteen. Jos tutkijat olisivat tulleet paikalle vain paria päivää myöhemmin, kovat sateet olisivat peittäneet jäljet lopullisesti.

Maapallolle putoaa päivittäin kymmeniä meteoriitteja, ja tähän asti niitä on tunnistettu maapallolla noin 40 000 kappaletta.

Kuivuneet järvet ja autiomaat sinänsä ovat parhaita löytöpaikkoja, kuten myös Etelämanner, jonka jäälakeuksilla tummat kivet erottuvat. Esimerkiksi suomalaisesta maastosta niitä on vaikea huomata, ja osa putoaa vesiin, kuten HS kertoi pari vuotta sitten.

Australian tuore meteoriitti on tutkijoiden mukaan niin sanottu kondriitti eli jyvärakenteinen kivimeteoriitti, joka ei ole koskaan sulanut, kuvailee Nasan Jet Propulsion Laboratory.

Löydetty sirpale voi olla myös kivimeteoriitti. Ikää sillä lienee yli 4,5 miljardia vuotta, joka on arvioitu maapallon iäksi. Meteoriitti lienee lähtöisin jostakin Marsin ja Jupiterin välisestä avaruudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!