Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat saivat proteiinista vihdoin tarkan kuvan

Tiede
 
arXiv
Kuvakaappaus Zürichin yliopiston tutkimuksesta näyttää sytokromi c-proteiineja ja usean proteiinin rykelmän. Alempaa riviä on tarkennettu.
Kuvakaappaus Zürichin yliopiston tutkimuksesta näyttää sytokromi c-proteiineja ja usean proteiinin rykelmän. Alempaa riviä on tarkennettu. Kuva: arXiv

Elintärkeiden proteiinien kuvaaminen on ollut vaikeaa, koska tähän asti käytetyt kuvantamiskeinot kuten röntgensäteet voivat vahingoittaa molekyylejä.

Tutkijat ovat nyt onnistuneet vihdoin kuvantamaan yksittäisiä proteiineja elektronimikroskoopilla grafeenin avulla. Yksittäisisten proteiinien rakenne ja muoto paljastuu paremmin kuin muilla menetelmillä, jotka piirtävät ison molekyylijoukon pohjalta proteiinista keskimääräisen kuvan.

Grafeenista tutkijat saivat elektronimikroskoppiin yksittäisille proteiineille niin ohuen alustan, että elektronit pääsivät sen läpi vähemmälläkin energialla, vahingoittamatta proteiineja.

Tutkija Jean-Nicolas Longchampin ryhmän Zürichin yliopistossa tekemästä tutkimuksesta kertoo tieteen aikakausilehti New Scientist.

Proteiinit ovat kooltaan vain nanometrin eli metrin miljardisosan luokkaa. Ne ovat solujen rakennusaineita ja osallistuvat lähes kaikkiin solun toimintoihin.

Tarkat kuvat proteiinista voivat olla avuksi, kun tutkitaan proteiinien rakenteellisista tai toiminnallisista vioista johtuvia sairauksia kuten esimerkiksi Alzheimerin tautia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!