Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sulava jäävuori sitoo hiilidioksidia mereen

Tiede
 
Volodymyr Goinyk
Jäävuoresta vapautuu ravinteita planktonille.
Jäävuoresta vapautuu ravinteita planktonille. Kuva: Volodymyr Goinyk

Jäätiköiden sulaminen vaikeuttaa elämää maapallolla monin tavoin, mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Tuore tutkimus osoittaa, että sen ansiosta meriin sitoutuu hiilidioksidia.

Tutkijat havaitsivat Etelämereltä otetuista satelliittikuvista, että isojen jäävuorten sulaessa niitä ympäröivä merivesi muuttaa väriään. Se on merkki kasviplanktonin aktiivisuudesta.

Jäävuorten sulamisvesi sisältää rautaa ja muita ravinteita, jotka lannoittavat kasviplanktonia ja saavat sen kukoistamaan. Kasviplankton puolestaan sitoo hiilidioksidia ilmasta mereen.

Tutkijat analysoivat kaikkiaan 175 satelliittikuvaa jäävuorista, jotka olivat vähintään 18 kilometriä pitkiä.

Sulaessaan jäävuoret kiihdyttivät planktonin tuotantoa satojen kilometrien säteellä. Vaikutus näkyi vielä ainakin kuukauden päästä jäävuoren sulettua.

Paikallisesti jäävuoren sulaminen nosti merialueen kyvyn sitoa hiiltä viisin-, jopa kymmenkertaiseksi. Koko Etelämeren sitomasta hiilestä viidennes on tutkijoiden mukaan sitoutunut isojen jäävuorten ansiosta.

Mikäli jäätiköiden sulaminen kiihtyy tulevalla vuosisadalla ennustettuun tahtiin, pitää niiden vaikutus meren hiilensitomiskykyyn arvioida ilmastomalleissa uudestaan.

Tutkimuksen julkaisi Nature Geoscience.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!