Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman pellot puskevat tyhjiä kaloreita

Pitkä panostus vehnään, riisiin ja maissiin poisti nälän mutta köyhdytti ruokavalion.

Tiede
 
Juhani Niiranen
Viidennes maailman väestöstä ei saa tarpeeksi sinkkiä. Kaurassa on sitä neljä kertaa enemmän kuin vehnässä.
Viidennes maailman väestöstä ei saa tarpeeksi sinkkiä. Kaurassa on sitä neljä kertaa enemmän kuin vehnässä. Kuva: Juhani Niiranen

Maapallolla vallitsee suuri epäsuhta ruuasta saatavien kaloreiden ja ravinteiden välillä.

Kaloreita on tarjolla enemmän kuin riittävästi maailman väestön ruokkimiseen, mutta merkittävä osa näistä kaloreista tulee ilman ravinteita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita. Ne ovat niin sanottuja tyhjiä kaloreita.

Epäsuhta on syntynyt siitä, että ihmiskunta on panostanut puoli vuosisataa kolmeen viljalajiin: maissiin, vehnään ja riisiin. Ne ovat erittäin energiapitoisia ja tuottavat runsaan sadon, mutta ovat verraten ravinneköyhiä.

Artikkeliin liittyvät

Kun näiden kolmen viljan viljelyala on lisääntynyt, ravinteikkaampien viljojen viljely on vähentynyt. Samalla etenkin köyhät ovat menettäneet tärkeitä ravinteiden lähteitä.

Vaikka tyhjistä kaloreista puhutaan paljon rikkaissa maissa, meille ravinteiden saanti ei ole ongelma. Jos haluamme, voimme tankata viljoista puuttuvia ravinteita kalasta, lihasta, hedelmistä ja vihanneksista.

Köyhillä mailla sen sijaan ei ole varaa tuoda elintarvikkeita, ja jos onkin, kaikista köyhimmillä kansalaisilla ei ole varaa ostaa niitä.

He ovat pitkälti riippuvaisia siitä pääviljasta, jota maassa tuotetaan, eli yhä useammassa maassa maissista, vehnästä tai riisistä.

Tämä selittää osaksi, miksi aliravitsemus pysyy niin itsepintaisesti monien köyhien maiden ongelmana.

Vaikka maailman ruokatilanne on viime vuosikymmeninä kohentunut tuntuvasti, noin 170 miljoonaa lasta kärsii edelleen ravinteiden puutteesta johtuvasta kasvun hidastumisesta.

Kahden miljardin ihmisen arvioidaan kärsivän raudan puutteesta. Maailman maatalousjärjestön FAO:n mukaan viidennes maapallon väestöstä ei saa riittävästi sinkkiä.

Historiallisesta näkökulmasta on helppo ymmärtää, miten tähän on tultu. 1960-luvulla maapallon väestö kasvoi niin nopeasti, ettei viljantuotannon uskottu pysyvän perässä. Maalailtiin uhkakuvia massiivisista nälkäkuolemista.

Tutkijat aloittivat määrätietoisen taistelun nälänhätää vastaan. Painopiste oli viljojen energiapitoisuudessa ja satoisuudessa.

Vehnästä, maissista ja riisistä jalostettiin entistä satoisampia lajikkeita. Kemialliset lannoitteet ja torjunta-aineet otettiin käyttöön.

Kaloreiden näkökulmasta tämä vihreä vallankumous on ollut äärimmäisen menestyksellinen. Sen ansiosta viljantuotannon kasvu on kirinyt reippaasti ohitse väestönkasvun.

Suuremmat sadot hehtaaria kohden ovat myös säästäneet maatalousmaata. Nykyiseen globaaliin tuotantomäärään tarvitaan arviolta 18–27 miljoonaa hehtaaria vähemmän peltoa kuin olisi tarvittu 1960-luvun lajikkeilla ja menetelmillä.

Maissiin, vehnään ja riisiin tehtyjen panostusten ansiosta niiden maailmanlaajuinen viljelyala kasvoi vuosien 1961–2013 välillä lähes 80 prosenttiin koko maailman vilja-alasta.

Samana aikana kauran, ohran, rukiin, hirssin ja durran yhteenlaskettu viljelypinta-ala kutistui 19 prosenttiin. Moni näistä häviäjistä olisi kuitenkin paljon ravinteikkaampaa syötävää kuin kolme pääviljalajia.

Esimerkiksi sadassa grammassa hirssiä on neljä kertaa enemmän rautaa kuin riisissä. Kaurassa on yli neljä kertaa enemmän sinkkiä kuin vehnässä.

Tutkijat ovat laskeneet, että samalla kun maissi, vehnä ja riisi valloittivat maailmaa, viljasta saadun sinkin määrä laski maailmassa 19 prosenttia.

Heinäkuussa Science-lehdessä julkaistussa analyysissa arvioitiin, että ongelman ydin löytyy liian yksinkertaisesta tavasta mitata maanviljelyksen tuottoa.

Tähän asti on kiinnitetty huomiota lähinnä siihen, kuinka suuren sadon jokin vilja tuottaa pinta-alayksikköä kohden. Tämä on ylläpitänyt maatalouspolitiikkaa, jossa satoisat viljalajit syrjäyttävät ravinteikkaat.

New Yorkin Columbia-yliopiston tutkijat ehdottavat päätöksenteon pohjaksi uutta laskuria, joka ottaisi huomioon ravintoarvot.

Esimerkiksi riisihehtaari tuottaa satoa noin 4,5 tonnia, josta saadaan riittävästi energiaa vuodeksi 20 ihmiselle, mutta rautaa vain 7–8 ihmiselle. Sitä vastoin hirssihehtaari tuottaa riitävästi energiaa vain neljälle aikuiselle, mutta rautaa peräti viidelletoista.

Kaura taas tuottaisi enemmän sinkkiä hehtaaria kohden kuin useimmat muut viljat. Ravinnelaskurin avulla maankäyttöä voitaisiin ohjata sekä kaloreiden että ravinteiden saannin kannalta viisampaan suuntaan.

Viljan ravintoarvoon näyttää vaikuttavan myös uusi tekijä: ilman hiilidioksipitoisuuden nousu. Tutkimukset ovat osoittaneet, että viljojen sisältämien ravinteiden määrä laskee ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden noustessa.

Lancet Global Healthissa julkaistussa tutkimuksessa laskettiin, että sinkin osalta tämä tietäisi yli sata miljoonaa uutta sinkinpuutteesta kärsivää ihmistä Afrikassa ja Aasiassa vuoteen 2050 mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!