Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevaisuus on papujen ja herneiden

Tiede
 

Jos maatalouspolitiikkaa eivät ohjaisi hinta, kysyntä ja tuet vaan ravitsemukselliset ja ekologiset näkökohdat, tulevaisuus olisi papujen, herneiden ja muiden palkokasvien.

Ne ovat ravinteikkaampia kuin useimmat viljat, ja lisäksi niissä on runsaasti proteiinia. Palkokasvit ehkäisevät myös tehokkaasti vesistöjen rehevöitymistä. Ne sitovat typpeä ilmasta ja kykenevät hyödyntämään maahan sitoutunutta fosforia.

Palkokasveilla on syvät juuret, jotka estävät eroosiota. Kukkakasveina ne edistävät pölyttäjähyönteisten säilymistä maatalousympäristössä.

Näistä syistä YK on julistanut vuoden 2016 palkokasvien vuodeksi. Euroopassa halutaan korvata tuontisoijaa omalla tuotannolla, ja Suomessakin palkokasvien omavaraisuuden nostaminen on maa- ja metsätalousministeriön sekä Luonnonvarakeskuksen keskeisiä tavoitteita. Nyt Euroopassa viljellään palkokasveja alle kahdella prosentilla viljelyalasta.

Teemavuodessa ei ole kyse vain palkokasvien viljelystä vaan myös niiden käytöstä. Nyt valtaosa tuotannosta menee eläinten rehuksi.

Kun kasviproteiini muuntuu tuotantoeläimissä eläinproteiiniksi, hukkaantuu merkittävä määrä ihmiselle sopivaa ravintoa.

Tuotantoeläimet tarvitsevat tuottamaansa lihakiloa kohden 2–10-kertaisen määrän säilörehua. Tehokkaimmin kasviproteiinin muuttaa eläinproteiiniksi kala. Sen jälkeen tulevat broilerit ja sika, jotka tarvitsevat 2–4 kiloa rehua lihakiloa kohden.

”Jos osa tästä viljasta ja soijasta käytettäisiin suoraan ihmisravinnoksi, ruuantuotannon ympäristövaikutukset ja maantarve vähenisivät selvästi”, sanoo vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta.

Tällä hetkellä eurooppalaisten proteiininkulutuksesta 59 prosenttia tulee eläintuotteista ja 1,6 prosenttia palkokasveista.

Mikäli maatalouden tuottoa mitataan vain pinta-alayksikköä kohden saadun sadon määrällä, palkokasvit häviävät viljoille.

Palkokasvien tutkija Frederick Stoddard Helsingin yliopistosta sanoo, että viljojen korkea satoisuus on tulosta yli viidenkymmenen vuoden intensiivisestä jalostus- ja tutkimustyöstä. Jos samanlaisia panostuksia tehtäisiin palkokasveihin, niiden satotuotto voitaisiin saada melko lähelle viljoja, Stoddard arvioi.

Tämä olisi mahdollista käytännössä ilman lannoitusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!