Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläimen kuvio viettelee ja huijaa

Yksi piiloutuu suojaväriin, toinen pelaa näyttävyydellä.

Tiede
 
Michael D. Kern
Värjärinuolimyrkkysammakko käyttää samaa värikoodia kuin ampiainen.
Värjärinuolimyrkkysammakko käyttää samaa värikoodia kuin ampiainen. Kuva: Michael D. Kern

Koboltinsinistä, mustaa ja keltaista. Värit uhkuvat vaarallista kauneutta. Ne kuuluvat värjärinuolimyrkkysammakolle.

Myrkyllinen sammakko on yksi niistä koreista mutta ei niin hellyttävistä eläimistä, joita valokuvaaja Michael Kern mielellään katselee kameransa läpi. Hän on muokannut otoksistaan abstraktia taidetta.

Michael Kern
Valokuvaaja on tehnyt eläinten kuvioista taidetta.
Valokuvaaja on tehnyt eläinten kuvioista taidetta.

Valokuvaaja katsoo eläinkuntaa esteettisten lasien läpi, mutta eläimille itselleen värit ja kuviot palvelevat käytännöllisempiä tarpeita. Kysymyksessä ei ole sen vähempi kuin elämä, kuolema ja parittelu.

Moni eläin varoittaa ulkomuodolla vaarallisuudestaan tai pahasta maustaan.

”Pedot oppivat välttämään tiettyjä värejä ja kuvioita”, sanoo evoluutioekologian professori Johanna Mappes.

Kun lintu kerran maistaa ampiaista ja saa piston, se alkaa varoa keltamustaraidallisia surisijoita. Varovaisuus on tallentunut myös geeneihin, kuten Mappes työtovereineen on osoittanut.

”Linnut osaavat luontaisesti välttää keltamustaa.”

Jotkin eläimet vain tekeytyvät vaarallisen näköisiksi. Kukkakärpäseltä puuttuu pistin ja se on täysin vaaraton, mutta sille on kehittynyt samanlainen väritys kuin ampiaiselle.

”Tällaisessa matkimisessa eli mimikriassa lammas on suden vaatteissa. Näitä löytyy paljon perhosista ja käärmeistä lähtien”, Mappes sanoo.

Yleisin suojaväri eläinkunnassa on sellainen, joka sulauttaa eläimen taustaansa. Kirkkaat värit ovatkin riskialtis strategia, koska niillä eläin paljastaa olinpaikkansa.

Monilla linnuilla naaras on väritykseltään vaatimaton, kun taas koiras tälläytyy koreaksi tavoitellakseen naaraan suosiota. Kyse on eräänlaisesta julmasta kuntotestistä. Se kertoo, miten hyvin koiras pystyy pitämään yllä näkyviä signaaleja ja välttämään petoja.

Koiras siis sanoo naaraalle: olen selvinnyt tähän asti ja minun jälkeläisilläni on hyvät mahdollisuudet selvitä.

kuviot ovat tärkeitä sekä piiloutumisessa että värien näkyvyyden parantamisessa. Poikkiraidat korostavat värejä, kun taas epäsymmetriset kuviot auttavat piiloutumisessa.

”Täplät ja läiskät ruumiin laidoilla vaikeuttavat ruumiin muodon hahmottamista ja auttavat sulautuman ympäristöön”, selittää Mappes.

Kaikki väri ei kuitenkaan ole tarkoitettu piiloutumiseen tai viestimiseen. Eläinfysiologian professorin Esa Hohtolan mukaan pigmentillä on toisinaan muitakin tehtäviä.

Monilla linnuilla on mustat siivenkärjet, jotka saavat värinsä melaniinista.

”Siipisulat ovat kestävämmät, kun niissä on mustaa pigmenttiä kärjessä. Melaniini toimii eräänlaisena sideaineena”, Hohtola kertoo.

Melaniinin on myös osoitettu torjuvan bakteerikasvustoa lintujen höyhenissä. Näin ne pysyvät paremmassa kunnossa.

Joidenkin lintujen munissa taas on porfyriinipigmenttiä, joka antaa munille oliivinvihreän värin. Sen ainoa hyöty ei ole huomaamattomuus.

”Värin ansiosta munat eivät ime infrapuna-alueella niin paljon lämpöenergiaa. Näin ne eivät kuumene liikaa, kun emo ei ole niiden päällä”, Hohtola kertoo.

Toiset eläimet nimenomaan keräävät lämpöä väreillään. Varsinkin vaihtolämpöiset paistattelevat päivää ennen kuin lähtevät notkeasti liikkeelle. Oikea väri voi auttaa tässä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!