Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteellä ja uskolla on toisilleen annettavaa, vakuuttaa Alister McGrath

Oxfordin yliopiston professori väittää vastaan kollega Richard Dawkinsille.

Tiede
 
Mika Ranta / HS
Alister McGrath tuli Helsinkiin edistämään kahden suuren vuoropuhelua.
Alister McGrath tuli Helsinkiin edistämään kahden suuren vuoropuhelua. Kuva: Mika Ranta / HS
Kuka

Teologi ja luonnontieteilijä

 Alister McGrath syntyi 1953.

 Oxfordin yliopiston Andreas Idros -professori.

 Väitellyt tohtoriksi kolmesti: biokemiasta, teologiasta ja aatehistoriasta.

 Anglikaaninen pappi

 Kirjoittanut lukuisia kirjoja tieteen ja uskon suhteesta. Teoksista on suomennettu viisi, viimeisimpänä Tieteen ja uskonnon dialogi.

Väittely uskonnosta ja tieteestä kulkee yleensä aina samaa polkua.

Ensin tieteen kannattajat korostavat, miten tieteen voittokulku on syrjäyttänyt uskonnolliset tekstit maailman selittäjinä: Aurinko ei kierrä maata, evoluutio selittää luonnon monimuotoisuuden luomisoppia paremmin ja niin edespäin. Tähän uskonnon puolustajat vastaavat, että aina jää kysymyksiä, joihin tiede ei voi vastata.

Tästä keskustelu ei etene. Eikö silloin viisainta olisi vain myöntää tieteen ja uskonnon olevan toisistaan erillisiä, yhteismitattomia ilmiöitä ja jättää asia sikseen?

”Ei missään tapauksessa”, vastaa Alister McGrath.

Hänelle kyseessä on sydämen asia. McGrath on Oxfordin yliopiston professori, luonnontieteen ja teologian suhteeseen erikoistunut teologi, joka aloitti tieteen tekemisen biokemiasta.

Tänään perjantaina hän luennoi Helsingin yliopistossa otsikolla Miksi emme voi olla puhumatta luonnontieteen ja uskon suhteesta.

Niin, miksi?

”Syitä on kaksi. Ensinnäkin uskon dialogiin. Usko ja luonnontieteet ovat molemmat suuria yhteiskunnallisia ilmiöitä. Niiden vuoropuhelun lisäämisestä ei voi olla haittaa.”

Toinen syy on kognitiivisen neurotieteen esille tuoma näkemys, että ihminen etsii luonnostaan vastauksia myös kysymyksiin, joihin tiede ei voi vastata. ”Meillä kaikilla on näkemyksiä, joita ei voi perustella tieteellisesti. Luonnontieteilijöidenkin on hyvä ymmärtää, että on inhimillistä uskoa myös todistamattomiin asioihin.”

McGrath huomauttaa, että professorikollega Richard Dawkinsin edustaman uusateistisen liikkeen vaikutus on jäänyt kuviteltua pienemmäksi.

”Pelkkä tieteellinen maailmankuva ei riitä useimmille.”

McGrath on käynyt Dawkinsin kanssa aiheesta julkisia väittelyitä, joista yksi on kuvattu Dawkinsin Root of All Evil -televisiodokumenttiin.

Mutta mitä sitten, vaikka usko olisi luonnollista. Mitä annettavaa uskolla voi olla tieteelle?

”On arvokasta pohtia asioita, vaikka niitä ei voisi todistaa. Darwinilla ei aikoinaan ollut aukotonta todistusaineistoa evoluutioteorialle. Tänä päivänä fyysikot pohtivat säieteorian kaltaisia upeita ajatuksia maailmankaikkeudesta, mutta ainakaan toistaiseksi niitä ei ole voitu todentaa. Se ei silti vähennä niiden arvoa.”

McGrath myöntää silti, ettei uskosta ole tieteelliseksi argumentiksi.

”Usko voi olla henkilökohtaisesti hyvin tyydyttävä vastaus moneen kysymykseen. Sillä ei kuitenkaan pitäisi perustella ajatuksia tieteellisessä keskustelussa sen enempää kuin oikeuslaitoksessakaan.”

McGrathin näkemyksen mukaan uskonto ja tiede eivät ole keskenään ristiriidassa.

Hän pitää naiivina näkemystä, että tiede voisi todistaa jumalasta puoleen tai toiseen.

”Aina joskus esitetään kysymys, millaisella koeasetelmalla Jumala voitaisiin havaita. Kristinuskon kannalta kysymys on mieletön. Ei Jumala ole objekti, jota voi havainnoida.”

Voiko McGrath kuvitella tieteen horjuttavan kristinuskoa?

”Kiristinusko perustuu historiallisiin tapahtumiin. Jos voitaisiin osoittaa, ettei vaikka Jeesusta historiallisena henkilönä koskaan ollut olemassa, olisi se ongelma kristinuskolle”, McGrath vastaa.

”Varmojen totuuksien kaivaminen tuhansien vuosien takaa on kuitenkin niin vaikeaa, etten usko tämän olevan käytännössä mahdollista.”

Palataan vielä Helsingissä pidettävään seminaariin. Sen järjestäjiin kuuluvat muiden muassa Kuopion hiippakunta ja Teologisen tiedekunnan Järki ja uskonnollinen hyväksyminen -huippuyksikkö. Luonnontieteilijöitä järjestäjinä ei ole.

Miksi luonnontieteilijöiden kannattaisi tulla kuuntelemaan?

”Toivoakseni mielenkiintoisten ajatusten takia. En väitä, että kaikkien täytyy hyväksyä tulkintani uskon ja tiedon suhteesta. Väitän kuitenkin, että voimme käydä niistä kiinnostavaa keskustelua.”

Alister McGrath puhuu perjantaina 15. tammikuuta kello 10–11 Teologia ja tieteellinen maailmankuva -seminaarissa Yliopiston pienessä juhlasalissa, Fabianinkatu 33.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!