Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapista löytyi tieteelle uusi loiskärpänen

Tiede
 
Jaakko Pohjoismäki
Loiskärpänen Linnaemya bergstroem on tieteelle uusi laji.
Loiskärpänen Linnaemya bergstroem on tieteelle uusi laji. Kuva: Jaakko Pohjoismäki

Suomalaiset tutkijat ovat löytäneet tieteelle aikaisemmin tuntemattoman loiskärpäsen. Se nimettiin ruotsalaisen loiskärpästutkijan Christer Bergströmin mukaan.

”Se on kunnianosoitus. Suomesta ei löytynyt paljon apuja tämän kärpäsheimon opetteluun”, sanoo uuden loiskärpäsen tieteelle kuvannut Jaakko Pohjoismäki.

Hyönteisharrastajat Pohjoismäki ja Antti Haarto saivat kunnian uudesta hyönteisestä. Lajikuvaus on julkaistu eläinten luokittelun erikoisjulkaisussa Zootaxassa. Oli aikakin, sillä Linnaemya bergstroemi havaittiin Suomessa jo vuonna 2001.

Selitys julkaisun viivästymiselle on se, että kyseisen loiskärpäsryhmän asiantuntijoita ei ole Suomessa eikä hyönteislajiston tutkiminen ole Pohjoismäen ja Haarton työ vaan harrastus.

Molekyylibiologi Pohjoismäki on tutkijana Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksella. Kokenut kärpäsharrastaja Haarto opettaa fysiikkaa Turun ammattikorkeakoulussa.

”Ehkä harrastus on lähtenyt vähän hansikkaasta. Toisaalta voi sanoa niinkin, että ainakaan tähän tutkimukseen ei kulu verorahoja, kun se tuntuu monista olevan nykyään tärkeää”, Pohjoismäki hymähtää.

Loiskärpäsiä tunnetaan Suomessa 321 lajia. Kaikki ovat muiden niveljalkaisten loisia.

L. bergstroemi on noin sentin mittainen. Sen isäntänä ovat lapinsiilikkään, pohjoisen perhosen, toukat. Tämän kokoisia uusia hyönteisiä löytyy enää harvoin Pohjois-Euroopasta, koska lajisto on varsin tutkittu.

Pohjoismäki ja Haarto löysivät loiskärpäsen kokeneen hyönteistutkijan Juhani Itämiehen kokoelmista. Itämies tutki ja kasvatti inarilaisia lapinsiilikkäitä, ja samalla hänen haltuunsa sattui tuntemattoman loiskärpäsen yksilöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!