Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus todensi koiranomistajien havainnon: Koira on luultua taitavampi tunteiden tulkitsija

Tiede
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Koirat osaavat tulkita ihmisten mielentiloja tuoreen tutkimuksen mukaan odotettua monimutkaisemmin – yhdistämällä myönteiset ja kielteiset ilmeet myönteisiin ja kielteisiin ääniin.

Koirat siis näyttäisivät yhdistelevän aistiensa kertomaa ja päättelevän, millä mielellä isäntä tai emäntä on. Tutkijat sanovat osoittaneensa, että koirien reagointi myönteisiin ja kielteisiin mielentiloihin ei näin ollen ole vain opittua.

Tällaista kykyä ei ole aikaisemmin osoitettu, arvioi Biology Lettersissa julkaistu tutkimus. Julkaisu on Britannian kuninkaallisen tiedeseuran sarjassa.

Tutkimuksen tekivät brittiläisen Lincolnin yliopiston ja brasilialaisen Sao Paulon yliopiston tutkijat.

He näyttivät seitsemälletoista lemmikkikoiralle kuvien ja äänien yhdistelmiä. Kuvat ja äänet olivat iloisia ja leikkisiä tai vihaisia ja aggressiivisia. Kuvissa oli ihmisten kasvoja ja koirien naamoja sekä ihmisten ääniä ja koirien haukahtelua.

Kohteet eivät olleet ennestään tuttuja. Äänien ja kuvien yhdistelmiä esitettiin koirille ilman esiharjoittelua.

Koirat katsoivat merkittävästi kauemmin niitä kuvia, joiden ilme sopi äänensävyyn, oli kyse ihmisestä tai koirasta.

Tällainen eri aistien välittämän tiedon yhdistäminen kertoo tutkimustiedotteen mukaan, että koirilla on jonkinlainen käsitys, representaatio, toisten mielentiloista.

”Aikaisempien tutkimusten perusteella koirat tunnistavat ihmisten mielentiloja vihjeistä kuten kasvojen ilmeistä, mutta se ei ole sama asia kuin tunteiden tunnistus”, tutkija Kun Guo sanoo tiedotteessa.

Oleellista on hänen mukaansa, että koirat näyttävän pystyvän yhdistämään kahden aistin välittämää tietoa niin ihmisten kuin koirien mielentiloista. Moinen kyky on havaittu lähinnä joillakin kädellisillä – ja tietenkin ihmisillä.

Tutkija Daniel Millsin mukaan kauan on keskusteltu, pystyvätkö koirat tulkitsemaan ihmisten mielentiloja vai eivät. Koiranomistajilla toki riittää kertomuksia, miten juuri heidän koiransa on herkkä mielentiloille. Tutkimuksessa pyrittiin tilanteeseen, että koirat joutuivat tulkitsemaan mielentiloja uudessa tilanteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!