Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Sinilevien ja maksavaurioiden välillä on tilastollinen yhteys

Tiede
 
Leif Rosas
Sinilevää oli runsaasti Helsingin Aurinkolahdessa viime elokuussa.
Sinilevää oli runsaasti Helsingin Aurinkolahdessa viime elokuussa. Kuva: Leif Rosas

Myrkyllisten sinilevien tiedetään olevan haitallisia, sillä niiden on arveltu aiheuttavan maksavaurioita ja jopa syöpää. Yhteys on jäänyt kuitenkin vähälle tutkimukselle.

Yhdysvaltalainen laaja väestötason tutkimus havaitsi yhteyden myrkyllisten sinileväkukintojen esiintymisen ja maksasairauksiin kuolemien välillä. Tutkimus julkaistiin viime vuonna Environmental Healthissa.

Sinileväkukinnot leviävät maailmalla. Niistä yli puolessa on etenkin maksamyrkkyjä sekä hermomyrkkyjä. Suomessa ei tiedetä kenenkään saaneen sinilevistä vakavia myrkytyksiä, Terveyskirjasto arvioi.

Sinilevämyrkkyihin on kuollut saastunutta vettä juoneita eläimiä. Jotkin myrkyt aiheuttavat tunneissa eläinten maksan turpoamisen ja sokin.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa oli tiedot kuolemista maksasairauksiin, jotka johtuivat muusta kuin alkoholinkäytöstä vuosina 1999–2010 Yhdysvalloissa. Sinileväkukintojen esiintyminen tutkittiin satelliittikuvista elo-syyskuussa 2005.

Myrkyllisiä sinileväkukintoja havaittiin Yhdysvalloissa laajasti. Merkkejä löytyi kahdesta piirikunnassa kolmesta tutkituista.

Sinilevän saastuttamilta rannikkoalueilta havaittiin tilastollisesti havaittavia määriä maksasairauksiin kuolleita. Maksasairauksiin kuolemisen riski lisääntyi alueella 0,3 prosenttia, jos sinileväkukinnot alueella lisääntyivät prosentilla.

Tutkijat huomauttavat, että tilastollinen yhteys ei osoita suoraan, että sinilevät aiheuttavat maksasairauksia. Tilastollisesti yhteys on kuitenkin merkittävä, ja suuressa väestössä pienetkin muutokset kertautuvat.

Maksasairaudet aiheuttavat jo nykyisin noin kaksi prosenttia Yhdysvaltain kuolemista. Terveydenhuollon voimavaroista noin prosentti käytetään maksasairauksien hoitamiseen. Maksasairauksia aiheuttavat alkoholin ohella hepatiittivirukset, ja lisäksi on muita mahdollisia syitä.

Tutkimus huomauttaa, että myrkyllisten sinilevien aiheuttamista myrkytyksistä on vain vähän epidemiologisia eli väestötason tutkimuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!