Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus: Lihaliemi terästää bakteeria haitallisemmaksi

Tiede
 
Kai Sinervo / HS
Kuollut joutsen maaliskuussa 2011 Kalasataman jäällä Helsingissä.
Kuollut joutsen maaliskuussa 2011 Kalasataman jäällä Helsingissä. Kuva: Kai Sinervo / HS

”Äiti oli oikeassa, kun kielsi koskemasta linnunraatoon”, akatemiatutkija Tarmo Ketola tiivistää Jyväskylän yliopistossa tehdyn bakteeritutkimuksen yhden opetuksen.

Varsinaisesti tutkijat selvittivät, miten nopeat muutokset ympäristössä edistävät tautiepidemioita.

Taustalla on käsitys, että bakteerit aiheuttavat tauteja, koska sopeutuvat isäntään pitkän ajan kuluessa. Nyt näyttäisi siltä, että bakteerien aggressiivisuuteen vaikuttaa voimakkaasti myös ympäristön olojen muutokset.

Se tarkoittaa, että esimerkiksi vesistöjen rehevöityminen ja eläinperäiset jätteet voivat tehdä ympäristön bakteereista jopa muutamassa päivässä aikaisempaa aggressiivisia.

Tuloksia voi Ketolan mukaan tulkita arkisesti esimerkiksi juuri linnunraatojen kautta:

”Jos bakteerin kasvupaikka on ollut vaikkapa mädäntynyt lihanpala, sillä on valmiit työkalut menestymiseen uudessa isännässä, jos tämä on lihaa”, Ketola vertailee HS:lle.

”Tutkimuksen perusteella voisi sanoa esimerkiksi kalanviljelylaitoksille tai kanaloihin, että raadot kannattaa nopeasti korjata pois”, Ketola jatkaa.

Tutkijat kasvattivat bakteereita sekä lihapohjaisessa että kasvipohjaisessa kasvatusliemessä. Molempia oli vielä kahta vahvuutta, toisessa oli paljon ravinteita ja toisessa vähän.

Kahden päivän kasvatuksen jälkeen bakteereilla infektoitiin vahakoisan toukkia. Tämän jälkeen tutkijat seurasivat, mitkä vahakoisat kuolivat nopeimmin, lihaliemellä vai kasvisliemellä sairastetut.

Neljän päivän seurannan jälkeen oli selvää että lihapohjaisessa liuoksessa kasvatetut bakteerisolut johtivat nopeammin vahakoisan kuolemaan kuin kasvipohjaisessa ravintoliuoksessa kasvatetut.

Samoin kävi, jos bakteerin kasvuliuoksessa oli vähän ravinteita, niukkuus teki bakteereista kiukkuisempia.

Tutkijat kasvattivat bakteereita Serratia marcescens. Se voi aiheuttaa vaikeita infektioita etenkin immuunipuolustukseltaan heikoille ihmisille ja muille eliöille kuten hyönteisille.

Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen yhteinen tutkimus tehtiin Biologisten vuorovaikutusten huippuyksikössä Jyväskylässä. Se tehtiin yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.

Tutkimus on julkaistu Britannian kuninkaallisen tiedeseuran Biology Letters -julkaisusarjassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!