Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen sähköpurje kiinnostaa avaruusjärjestöä – purje auttaisi asteroideille

Tiede
 
Ilmatieteenlaitos
Sähköpurje on Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikön Pekka Janhusen oivallus vuodelta 2006. Se koostuu pitkistä metallilangoista, jotka leviävät avaruuteen säteittäin pienestä pääaluksesta.
Sähköpurje on Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikön Pekka Janhusen oivallus vuodelta 2006. Se koostuu pitkistä metallilangoista, jotka leviävät avaruuteen säteittäin pienestä pääaluksesta. Kuva: Ilmatieteenlaitos

Suomalainen keksintö sähköpurje saattaa joskus kuljettaa miehittämättömiä luotaimia asteroidilta toiselle.

Se voisi olla paras keino liikkua asteroidilta toiselle, koska laite ei tarvitsisi mukaansa ajoainetta – se seilaisi aurinkotuulen ajamana.

Ilmatieteen laitos on alkanut tutkia nyt Euroopan avaruusjärjestön (ESA) rahoittama sähköpurjeen käyttöä. Hanke kestää kaksi vuotta.

Sähköpurje on Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikön Pekka Janhusen oivallus vuodelta 2006. Se koostuu pitkistä metallilangoista, jotka leviävät avaruuteen säteittäin pienestä pääaluksesta, kuten Helsingin Sanomat kertoi.

Kun lankoihin luodaan jännite, aurinkotuulen varatut hiukkaset saavat sähköpurjeen liikkeelle. Sähköpurjeen ”pinta” metallilankojen välillä on ihmissilmille näkymätön sata metriä leveä sähkökenttä, jonka aurinkotuulet hiukkaset näkevät.

Metallilangat suoristuvat keskipakoisvoiman avulla, koska laite pyörii hiljalleen. Metallilangat ovat suunnitellussa sähköpurjeessa 20 kilometrin mittaisia. Ne ovat alumiinia, koska se johtaa hyvin sähköä ja on kevyttä.

Sähkön laite saa pääaluksessa olevista aurinkopaneeleista. Johtimiin pitää saada korkeajännite.

Kun aurinkotuuli tarttuu sähköpurjeeseen, se alkaa kiihtyä hitaasti.

”Nopeuden muutos on luokkaa 30 kilometriä sekunnissa vuodessa”, Janhunen kuvailee. Sähköpurjeen kyydissä olevan luotaimen vauhti näin ollen kiihtyisi ajan kanssa huomattavaksi. Vertailun vuoksi: Pluton ohittaneen New Horizons-luotaimen ennätusnopeus on 14 kilometriä sekunnissa.

Sähköpurjeen rakennetta piti kokeilla Viron ensimmäisen satelliitin Estcuben kyydissä vuonna 2003. Piti avata yksi alumiinilieka kokeeksi.

”Se ei toiminut, ja nyt tiedämme maassa tehtyjen kokeiden perusteella, miksi. Laukaisun tärinässä erääseen osaan tuli kuluma, joka esti sähkömoottoria kelaamasta liekaa auki”, Janhunen kertoo.

Kuluma tuli kullalla, pehmeällä metallilla, pinnoitettuun osaan. Pinnoite oli kultaa, koska jalometalli johtaa hyvin sähköä. Laitetta ei ehditty Janhusen mukaan testata täydellisesti, koska Estcuben laukaisu aikaistui.

Rakennetta on nyt Janhusen mukaan muutettu siten, että tärinä ei vaikuta laitteeseen. Sähköpurjeen liekaa kokeillaan avaruudessa, jahka suomalainen Aalto-1-satelliitti nousee radalleen.

Useampaa kuin yhtä asteroidia olisi vaikea tutkia käyttämällä perinteisiä avaruusalusten voimanlähteitä kuten ionimoottoretia. Lähes jokaiselle kiinnostavalle asteroidille tarvittaisiin uusi avaruusalus, Ilmatieteen laitos perustelee.

Voiko sähköpurjeella tosiaan luovia eli palata kohti Aurinkoa, aurinkotuulta vastaan?

”Tavallaan voi, mutta samaa luovimista se ei tietenkään ole kuin merellä. Sähköpurjeen vauhtia voi hidastaa, jolloin Aurinkgon vetovoima alkaa vetää laitetta”, Janhunen sanoo. Kiihtyvyydet ja radan muutokset ovat hitaita mutta varmoja.

Helsingin Sanomat on kertonut sähköpurjeen soveltuvuudesta käytöstä asteroidien tutkimukseen.

Myös Yhdysvaltain avaruushallinto (Nasa) tutkii omaa sähköpurjetta HERTS-hankkeessa. Se selvittää, voisiko sähköpurjeella lentää asteroideja kauemmaksi, pois aurinkokunnasta tähtienväliseen avaruuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!