Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Simpanssikin luottaa parhaaseen ystävään

Tiede
 
Mika Ranta / HS
Simpanssi syö mielellään yhdessä ystävän kanssa.
Simpanssi syö mielellään yhdessä ystävän kanssa. Kuva: Mika Ranta / HS

Luottoystävät eivät ole ihmisten yksinoikeus, vaan myös simpanssien ystävyyssuhteita määrittää luottamus, tuore tutkimus osoittaa.

Max Planck -instituutin tutkijat testasivat asiaa 15 simpanssilla, jotka asuvat suojelualueella Keniassa. Tutkijat saivat laumaa tarkkailemalla selville, mitkä yksilöt ovat toistensa parhaita ystäviä. Ystävyys näkyy simpansseilla esimerkiksi toistensa sukimisena ja yhdessä syömisenä.

Simpanssit pantiin pelaamaan pareittain peliä, jossa saattoi valita joko yhden vähemmän tyydyttävän aterian itselleen tai todellisen herkkukorin pelitoverilleen.

Toveri saattoi halutessaan jakaa osan herkuista kiitoksena pelitoverilleen, mutta tahtoessaan se sai pitää kaiken itsellään.

Kukin simpanssi pelasi peliä 12 kertaa parhaan ystävänsä kanssa ja yhtä monta kertaa jonkin vähemmän läheisen simpanssin kanssa.

Kuinka ollakaan, simpanssit valitsivat herkkukorin useammin ystävälleen kuin vähemmän läheiselle pelitoverille. Ne luottivat, että ystävä jakaisi potin eikä pitäisi sitä vain itsellään.

”Ihmisten ystävyyssuhteet eivät ole eläinkunnassa poikkeus”, kertoo tutkimusta tehnyt Jan Engelmann tutkimustiedotteessa.

”Eläinten ystävyyssuhteissa on paljon samaa ihmissuhteiden kanssa. Yksi yhteinen piirre on taipumus luottaa ystäviin tilanteissa, joissa luottamus voisi tulla kalliiksi.” Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!