Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nopeasti lukeva ihminen ei välttämättä ymmärrä lukemaansa, sanovat psykologit

Tiede
 
Lehtikuva
Silmien liikkeet vievät enintään kymmenen prosenttia siitä ajasta, joka kuluu lukemiseen. Jos palaa silmäilemään lukemaansa, voi se jopa kohentaa luetun ymmärtämistä eikä heikennä sitä.
Silmien liikkeet vievät enintään kymmenen prosenttia siitä ajasta, joka kuluu lukemiseen. Jos palaa silmäilemään lukemaansa, voi se jopa kohentaa luetun ymmärtämistä eikä heikennä sitä. Kuva: Lehtikuva

Pikalukua on tarjottu avuksi siihen, että sähköpostien, raporttien ja luettavan informaation määrä kasvaa koko ajan. Toimistotyössä esimerkiksi pitää kahlata koko ajan enemmän aineistoja.

Pikaluvun kurssit lupaavat, että kun silmänliikkeitä vähentää, niin lukemisen nopeus kasvaa. Kursseilla voisi silmänliikkeita hallitsemalla oppia lukemaan jopa useita kertoja aiempaa nopeammin.

”Nopean lukemisen kurssien suosio on jatkunut Yhdysvalloissa jo vuosikymmeniä”, sanoo psykologi Elizabeth Schotter Kalifornian yliopistosta San Diegossa.

Psykologit ovat Yhdysvalloissa löytäneet hyvin vähän todisteita siitä, että ihminen voisi nopealla lukemisella muistaa kirjallisen sisällön lyhyessä ajassa.

Silmien liikkeet vievät enintään kymmenen prosenttia siitä ajasta, joka kuluu lukemiseen. Jos palaa silmäilemään lukemaansa, voi se jopa kohentaa luetun ymmärtämistä eikä heikennä sitä.

Lukemiseen liittyy mutkikasta aivojen toimintaa ja visuaalisuutta, jota ei voi palauttaa silmien liikkeisiin.

”On tieteellistä näyttöä siitä, mitä vähemmän lukija käyttää aikaa aineistoon, sitä huonompi käsitys hänellä on siitä”, kertoo Schotter tiedelehdessä Psychologial Science in the Public Interest.

Suurin este ymmärrykselle on puute tunnistaa sanoja ja liittää ne mielekkäiksi lauseiksi.

Tutkimukset osoittavat, että hyvät pikalukijat yleensä tietävät jo paljon aiheesta. Ilman taustatietoja he eivät muistaisi paljoakaan siitä, mitä he ovat lukeneet eivätkä pystyisi vastaamaan kysymyksiin, jotka liittyvät tekstiin.

Kokenut lukija voi lukea ilman kurssejakin 200–400 sanaa minuutissa. Tehokkaimmat pikalukijat ovat itse asiassa hyviä silmäilijöitä. He ovat jo aiemmin perehtyneet alaan ja pystyvät poimimaan tekstistä nopeasti keskeisiä kohtia.

Lukutaitoa voi kehittää kun harjoittelee lukemista – ja kirjoittamista – paljon. Lukeminen antaa lukijalle rikkaan anaston ja kokemuksia asiayhteyksistä.

Tämä puolestaan auttaa ennakoimaan eteen tulevia sanoja. Kokenut lukija voi päätellä, mitä tarkoittavat ne sanat ja lauseet, joita ei heti tunnista.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!