Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Koirat katsovat kasvoihin kuin ihmiset ja päättelevät, onko vastaantulija ystävällinen vai uhkaava

Kyky reagoida ihmisen uhkaaviin ilmeisiin on voinut kehittyä koirille kesyyntymisen myötä.

Tiede
 
Helsingin yliopisto
Silmänliikekamera paljastaa, että koirat katsovat tarkasti, onko ihminen tai koira uhkaavan tai ystävällisen näköinen tai ilmeetön. Mitä kauemmin koiran katse viipyi kasvojen kohdassa, sitä suurempi ympyrä kasvoilla näkyy. Ympyrä kuvan kulmassa tarkoittaa 500:tä millisekuntia.
Silmänliikekamera paljastaa, että koirat katsovat tarkasti, onko ihminen tai koira uhkaavan tai ystävällisen näköinen tai ilmeetön. Mitä kauemmin koiran katse viipyi kasvojen kohdassa, sitä suurempi ympyrä kasvoilla näkyy. Ympyrä kuvan kulmassa tarkoittaa 500:tä millisekuntia. Kuva: Helsingin yliopisto

Koirat katsovat tarkasti kasvojen ilmeitä selvittääkseen, onko ihminen tai kanssakoira ystävällinen vai uhkaava. Koirat muistuttavat kasvojen tarkkailussaan ihmistä.

Professori Outi Vainion ryhmä selvitti ensimmäisenä maailmassa koiran katsetta seuraamalla, kuinka jokin muu kuin kädellinen eläin tarkastelee kasvoja.

Vaikka koirat kiinnittivät huomiota toisten koirien uhkaaviin ilmeisiin, ihmisten uhkaavat ilmeet saivat aikaan nopean väistöreaktion.

Reaktio voi olla seuraus kesyyntymisestä.

Tutkijat näyttivät tietokoneen näytöllä koirille kuvia uhkaavista, ystävällisistä ja ilmeettömistä ihmisistä ja toisista koirista.

”Käytimme kuvaruudun alle sijoitettavaa silmänliikekameraa. Se mittaa, mihin kohtaan tietokoneen ruudulla koira katsoo”, tarkentaa tutkijatohtori Miiamaaria Kujala.

Tutkimuksia on saatettu tähän asti esimerkiksi kuvaamalla koiria ja tulkitsemalla niiden käyttäytymistä. Tämän tutkimuksen erityisyys on koiran katseen suunnan selvittäminen tarkasti.

Tutkimuksessa oli mukana 31 koiraa, jotka olivat kolmeatoista rotua. Koirarotujen välisistä eroista tutkijat eivät vielä pysty sanomaan mitään, koska joistakin roduista oli vain yksittäisiä koiria.

”Todennäköisesti rotujen välillä löytyisi eroja, koska rotuja on jalostettu eri tehtäviin. Esimerkiksi paimenkoirat voivat kiinnittää huomionsa hieman eri asioihin kuin metsästyskoirat”, Kujala pohtii HS:lle.

Koirat katsovat ensin silmiä ja sitten vasta nenää tai suuta.

”Keskiarvona voi sanoa, että kaikkia eri tunnetiloja edustavia kuvia katsottiin eniten silmiin”, Kujala tiivistää.

Koirat kyllä kiinnittivät huomiota toisen koiran paljastettuihin hampaisiin. Tärkein näytti olevan kuitenkin silmien, nenän ja suun kokonaisuus.

Koirat ovat herkkiä ihmisen sosiaalisille viesteille ja suhtautuvat ihmisten uhkaeleisiin mieluummin sovittelevasti, arvioi väitöskirjatutkija Sanni Somppi Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Koirat tekivät tutkimuksen tutkijoiden mukaan mielellään. Ensin ne koulutettiin ”namipaloilla” tekemään tehtävä itsenäisesti.

”Koira tiesi, mitä sen piti tehdä tutkimustilanteessa eli tulla tutkimushuoneeseen ja asettua patjalle makaamaan ja nojaamaan päätään tukea vasten”, Kujala kuvailee.

Kuvien näyttämisen jälkeen koira aina palkittiin namipaloilla. Kaikki oppivat tehtävän hyvin:

”Jotkin jopa pyrkivät tutkimushuoneeseen jo ennen kuin oli niiden oma vuoro.”

Tutkimus on julkaistu tiedelehdessä Plos One. Se on Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen ja käyttäytymistieteellisen tiedekunnan sekä Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulun yhteistyötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!