Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkikäsineellä voi soittaa ilman soitinta – kehittäjät haluavat hanskan kaupan hyllyille

Musiikkikäsineestä on rakenneltu yhteistyötä musiikkimaailman isojen nimien kanssa Yhdysvaltoja myöten.

Tiede
 
Näin soitetaan musiikkihanskaa bussissa
Näin soitetaan musiikkihanskaa bussissa
Uudenlaisella musiikkihanskalla voi näpytellä jännittäviä soundeja vaikka linja-autossa, junassa tai lentokoneessa. Oppiminen on helppoa, sanoo professori Jukka Louhivuori. Toimittaja: Timo Paukku, kuvaus: Petteri Kivimäki.

Keskiajalla laulajat hyödynsivät kättä nuottien ja sävelkulkujen opettelussa. Käden kuva auttoi oppimaan vaikkapa kuoroteoksia.

Käden keksi musiikin apuvälineeksi 1000-luvun alkuvuosina munkki Guido Arezzolainen.

Yli tuhat vuotta myöhemmin käsi auttaa taas musiikin opiskelussa – ja kättä voi myös soittaa. Se onnistuu, kun ujuttaa kätensä musiikkikäsineeseen.

Musiikkikäsineen keksivät Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksen esimies, professori Jukka Louhivuori ja yliopistonopettaja Esa Viirret.

”Ajatus oli, että loisimme uudenlaisen soittimen, jota on helppo lähestyä”, sanoo Louhivuori.

Käsine rohkaisee kokeilemaan. Kun sen antureita koskettaa, syntyy sointuja ja säveliä. Antureita on useissa riveissä käsineen kankaassa.

Käsine voi korvata kokonaisen soittimen, vaikkapa fagotin tai rummut. Ääni tuotetaan tietokoneen tai käsineen oman elektroniikan avulla.

Itse soitinta ei siis tarvita, vaan toinen käsi – se paljas – näppäilee käsinettä. Käsien väliin voi itse kukin kuvitella oman soittimensa.

Petteri Kivimäki
Musiikin laitoksen professori Jukka Louhivuori tapaili sointukuvioita hansikkaan avulla bussissa. Hansikas on lähes valmis myytäväksi kaupoissa.
Musiikin laitoksen professori Jukka Louhivuori tapaili sointukuvioita hansikkaan avulla bussissa. Hansikas on lähes valmis myytäväksi kaupoissa.

Videolla Louhivuori soittaa käsineellä sujuvasti Konevitsan kirkonkelloja kolmen muun hanskamuusikon kanssa.

Kappale on monelle tuttu Piirpauke-yhtyeen soittamana. Jos silmät laittaa kiinni, voisi kuvitella Piirpaukkeen improvisoimassa.

Musiikkikäsineellä voi soittaa ja säveltää, jammailla ja ohjata eri musiikkilaitteiden ohjelmia. Käsineyhtye on kuin virtuaalinen orkesteri – tai joukko tiskijukkia.

Hansikasta voi käyttää myös musiikin opetuksessa. Näön, kuulon ja kosketuksen yhteispelillä saa hyvän otteen musiikista, uskovat laitteen kehittäjät.

He alkoivat miettiä musiikkikäsinettä Jyväskylässä puolitoista vuotta sitten. Tukea antoi Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes.

Nyt käsinettä kehittelee yhdeksän asiantuntijaa opettajasta ohjelmoijaan. Osa on muusikoita, yksi käyttöliittymien tutkija.

Tähtäin oli alusta asti tehdä tuote, joka tulee myyntiin. Vuoden 2016 alussa käsineen ulkopuolella roikkuu vielä johdoilla tekniikkaa, joka tuottaa päänvaivaa.

Kehittäjät yrittävät pakata kaiken tarvittavan tekniikan itse käsineeseen. Sitten laite on valmis kaupan hyllylle.

Käden hyödyntäminen musiikissa perustuu ajatukseen, että jokainen tuntee kätensä erinomaisesti.

Oma käsi soittimena on luonteva. Perinteisten soitinten kielet, puhallustekniikat ja soittoasennot ovat aloittelijalle outoja.

”Haluamme tuoda musiikin luomisen ilon mahdollisimman monelle. Toisaalta soitin soveltuu myös ammattimuusikoille”, sanoo Janne Kekäläinen, joka vetää hanketta.

Kun käsineen laittaa ensi kerran käteen, ei tarvitse tietää mitään nuoteista tai soittimista. Aloittelija voi vain näppäillä paljaalla kädellään antureita, joita on testiversiossa pitkälti toista tusinaa.

Se tarjoaa heti vahvoja musiikillisia elämyksiä ja onnistumisia, vakuuttavat keksijät.

”Testasimme musiikkikäsinettä kaiken ikäisten, niin 5–7-vuotiaiden kuin seniori-ikäisten kanssa. Nuoret oppivat hallitsemaan musiikkikäsinettä hyvin nopeasti”, sanoo Louhivuori.

”Musahanska voi olla mukana aina. Sillä voi musisoida kuulokkeiden kanssa ympäristöissä, joissa soittimia ei voi käyttää helposti, esimerkiksi joukkoliikenteessä ja kävellessä.”

Ryhmä on itse testannut musiikkikäsinettä lentokoneessa, linjaautoissa ja muissa paikoissa, joissa yleensä ei musisoida.

Älypukeutuminen on nopeasti nouseva ala, muistuttaa Louhivuori. Se tarkoittaa, että tietotekniikkaa liitetään kaikenlaiseen vaatetukseen.

Siksi myös musiikkikäsineitä on keksitty eri puolilla maailmaa. Britanniassa niitä on kehitellyt muusikko Imogen Heap. Italialaiset keräävät joukkorahoitusta omaan hankkeeseensa.

Jyväskyläläiset uskovat, etteivät kilpailijat ole onnistuneet saamaan aikaan yhtä hyvää tuotetta.

Suomalaisessa hanskassa on esimerkiksi hyödynnetty kankaita, jotka johtavat sähköä. Lisäksi tekniikkaa on viritetty pisteeseen, jossa käsineestä on saatu hyvin ilmaisullinen soitin.

Jyväskylän ryhmä esitteli käsinettään viime vuonna musiikin käyttöliittymien Nime-messuilla Louisianassa Yhdysvalloissa. Käsine oli esillä myös musiikkiteknologian konferenssissa Kanadassa.

Louhivuoren mukaan musiikkimaailman isojen nimien kanssa on jo rakenneltu yhteistyötä Yhdysvaltoja myöten. Hän ei vielä kerro, keiden.

Petteri Kivimäki
Musiikin laitoksen professori Jukka Louhivuori tapaili sointukuvioita hansikkaan avulla bussissa. Hansikas on lähes valmis myytäväksi kaupoissa.
Musiikin laitoksen professori Jukka Louhivuori tapaili sointukuvioita hansikkaan avulla bussissa. Hansikas on lähes valmis myytäväksi kaupoissa.
Guido de arezzo biography
Käden mallia käytettiin musisoinnin apuna jo yli tuhat vuotta sitten.
Käden mallia käytettiin musisoinnin apuna jo yli tuhat vuotta sitten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!