Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimukset: Lääkärit kuolevat muita harvemmin sairaalassa

Tiede
 
Sirpa Räihä / HS
Meilahden tornisairaala Helsingissä.
Meilahden tornisairaala Helsingissä. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Kaksi tuoretta tutkimusta kertoo, että ainakin Yhdysvalloissa lääkärit valitsevat elämänsä loppupuolelle itselleen erilaisia hoitoja kuin heidän potilaansa.

Lääketieteen lehdessä Jamassa julkaistuista tutkimuksista kertoo muun muassa uutispalvelu Eurek Alert.

Ensimmäisessä tutkimuksessa vertailtiin, millaisia hoitoja 66-vuotiaana ja sitä vanhempana kuolleet ihmiset saivat elämänsä viimeisen puolen vuoden aikana neljän eri osavaltion alueella.

Vuosina 2004–2011 seurantaan osui 2 396 lääkäriä, 2 081 lakimiestä ja 665 579 muuta ihmistä.

Lakimiehet eroteltiin muusta väestä siksi, että heidän ajateltiin vastaavaan koulutukseltaan ja sosioekonomiselta asemaltaan pitkälti lääkäreitä.

Jos lääkäreiden ja lakimiesten väliltä löytyisi eroavaisuuksia, ne voisi siis pistää lääketieteen osaamisen eikä esimerkiksi varakkuuden piikkiin.

Tutkijat huomasivat, että lääkärit kuolivat muita harvemmin sairaalassa ja he joutuivat elämänsä viime kuukausina muita harvemmin leikkaukseen tai tehohoitoon.

Erot muuhun väestöön olivat kahdesta neljään prosenttiyksikköä: sairaalassa kuoli 28 prosenttia lääkäreistä ja 32 prosenttia muista, leikkaukseen joutui 25 prosenttia lääkäreistä ja 27 muista sekä teho-osastolle 26 lääkäreistä ja 28 prosenttia muusta väestä.

Lakimiesten elämän viime kuukaudet muistuttivat muuten kovasti lääkäreiden vastaavia, mutta he kuolivat muun väestön tapaan lääkäreitä useammin sairaalassa.

”Mahdollinen syy siihen, että lääkärit saavat vähemmän intensiivistä hoitoa elämänsä loppupuolella, on tieto sen taakoista ja hyödyttömyydestä sekä toisaalta tietämys muiden hoitojen hyödyistä sekä taloudelliset resurssit maksaa niistä, esimerkiksi lievittävistä hoidoista tai ammattitaitoisista hoitajista, joita kotona kuoleminen vaatii”, pohtii tutkimusta tehnyt Joel S. Weissman.

Toisessa tutkimuksessa vertailtiin lähes puolen miljoonan vuosina 1979–2011 kuolleen amerikkalaisen kuolinpaikkoja. Iältään henkilöt olivat kuollessaan 20–98-vuotiaita.

Koulutuksensa perusteella ihmiset jaettiin neljään luokkaan: lääkäreihin, muihin terveysalan ammattilaisiin, muihin korkeakoulutettuihin ja matalammin koulutettuihin.

Muut terveysalan ammattilaiset olivat muun muassa hammas- ja eläinlääkäreitä, sairaanhoitajia ja farmaseutteja.

Tässäkin tutkimuksessa lääkärit kuolivat hiukan muita harvemmin sairaalassa: muusta väestöstä sairaalassa kuoli 40 prosenttia, lääkäreistä 38.

Kuitenkin myös muut terveydenhuollon ammattilaiset ja korkeasti koulutetut kuolivat sairaalassa yhtä harvoin kuin lääkärit.

Lääkärit kuolivat kaiken kaikkiaan muita harvemmin minkäänlaisissa laitoksissa.

Laitoksissa kuoli lääkäreistä 63 prosenttia, muusta terveydenhoitohenkilökunnasta 65 prosenttia, 66 prosenttia muista korkeakoulutetuista ja 72 prosenttia muusta väestöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!