Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harmaat humanoidit antavat kehitysapua Maan asukkaille

Tiede ei ole löytänyt avaruudesta elämää, mutta ufouskonnossa se on saanut messiaanisen muodon.

Tiede
 
MVPhotos
Kuva: MVPhotos

Yhdysvaltain ilmavoimien tiedottaja Walter Haut tuskin tiesi, että valmisteli muukalaisten tuloa maapallolle kesällä 1947.

Haut lähetti käskystä tiedotteen, että yksikkö oli korjannut autiomaasta talteen ”lentävän kiekon” Roswellissa New Mexicossa. Myöhemmin ilmavoimat tarkensi laitteen säähavaintopalloksi, mutta se oli myöhäistä. Tieto lentävästä lautasesta levisi maailmalle.

Lentävien lautasten mukana saapuivat tietenkin muukalaiset. Seitsemänkymmenen vuoden aikana ufokulttuuri on kehittänyt tarinoita, jotka kertovat ihmisen toiveesta jakaa maailmankaikkeus jonkun kanssa.

Koska tiede ei ole löytänyt vielä edes marsilaista bakteeria eikä eksoplanteetoilta ole soiteltu, käsitys avaruusolioiden olemuksesta perustuu muun muassa elokuviin.

MVPhotos
Roswellin ufokeskuksessa on harmaata esittävä nukke. Keskuksen perusti Walter Haut, joka kertoi ”lentävästä kiekosta” vuonna 1947.
Roswellin ufokeskuksessa on harmaata esittävä nukke. Keskuksen perusti Walter Haut, joka kertoi ”lentävästä kiekosta” vuonna 1947.

Suosittuja ovat olleet ihmisen kaltaiset humanoidit, erityisesti ”harmaat”, joita kuulemma piiloteltiin jo Roswellissa.

Harmaat (Greys) alkoi vakiintua käsitteeksi 1960-luvun alussa, kun yhdysvaltalainen pariskunta väitti harmaiden muukalaisten siepanneen heidät.

Harmaan humanoidin malli sai täyttymyksensä Steven Spielbergin elokuvassa Kolmannen asteen yhteys vuonna 1977, sanoo uskontotieteilijä Jaakko Närvä.

”He olivat jumalaisia hahmoja ja hyviä”, Närvä sanoo. ”Vaikka he sieppasivat ihmisiä alukseensa, heillä ja ihmisillä oli yhteys.”

MVPhotos
Marsista tuli hirviö elokuvassa It! The Terror from Beyond Space 1958.
Marsista tuli hirviö elokuvassa It! The Terror from Beyond Space 1958.

Närvä on hahmotellut humanoidien kulttuurista taustaa teoksessa Elokuva uskonnon peilinä. Vielä 1950–1970-luvuilla muukalaiset olivat usein kömpelöitä hirviöitä, kuten ihmisverta janoava muukalainen elokuvassa Se toisesta maailmasta.

Harmaat ovat moniulotteisimpia. He ovat isosilmäisiä, isopäisiä, sukupuolettomia, fyysisesti ehkä hauraita mutta psyykkisesti hypnoottisen voimakkaita.

Närvä tulkitsee niiden kuvastavan ihmistä toiveineen, tarpeineen ja pelkoineen.

”Ne kävelevät pystyssä kuin ihminen. Niillä on kasvot, kädet ja jalat. Ne ovat myös psyykeltään ja toimiltaan kuin ihmiset, hyviä ja viisaita, pahoja ja välinpitämättömiä, ristiriitaisia ja epätäydellisiä.”

Närvän väitöskirja vuodelta 2008 käsitteli ufokokemuksia uskonnollisena ilmiönä, jossa sekoittuvat elokuvat, perinteiset uskonnot ja uususkonnot.

Muukalainen oli messias jo 1950-luvun klassikkoelokuvassa Päivä jona maailma pysähtyi. Siinä inhimillinen Klaatu varoitti itsetuhoista ihmiskuntaa.

MVPhotos
E.T. oli lasten ystävä Steven Spielbergin elokuvassa 1982.
E.T. oli lasten ystävä Steven Spielbergin elokuvassa 1982.

Myös harmaissa on Närvän mukaan kristillisiä piirteitä. He voivat tuoda pelastuksen sanomaa.

Hyväntahtoisetkin harmaat käyttävät valtaa ihmiseen. He saattavat koetella ihmistä, mutta palauttavat hänet uudistuneena ja henkisesti vahvempana.

Pahantahtoisia harmaista tuli 1980-luvulla, kun yhdysvaltalainen taiteilija Budd Hopkins kehitti tarinan avaruusolentojen tekemistä sieppauksista.

Koekaniiniksi päätynyt ihminen saattoi päästä niiden kanssa puheisiin, mutta niihin ei voinut luottaa.

”Taustalle voi ajatella, että 1980-luku oli turbulenttia aikaa Yhdysvalloissa. Kylmä sota kiristi ilmapiiriä, ja aids alkoi levitä”, Närvä pohtii.

Harmaat ja muut muukalaiset eivät ilmestyneet tyhjästä, vaan niillä oli edeltäjiä jo 1800-luvulla. Teosofit opettivat tuolloin, että liikkeen Valkoisen veljeskunnan ensimmäiset mestarit tulivat Venuksesta miljoonia vuosia sitten.

Toisaalta henkien kanssa keskustelevat spiritualistit saattoivat kertoa matkoista toisilla planeetoilla henkisesti kehittyneiden avaruusolentojen kanssa.

Ajatuksena oli silloinkin, että maapallo on alkeellisempi kuin naapuriplaneetat, joten ihmiskunta tarvitsee kehitysapua.

Brittikomedia Paul toi harmaat tälle vuosikymmenelle ja irvaili samalla lempeästi. Yhdysvalloissa ajelevat scifi-intoilijat törmäävät autiomaassa harmaaseen nimeltä Paul. Hän on suulas mutta hyväntahtoinen.

Paul haluaa kotiin maapallolta, minkä ymmärtää. Täällä näytti asuvan lähinnä väkivaltaisia tomppeleita.

Rights Managed
Tiedemiehet kohtasivat Kuun asukkaita H.G. Wellsin klassikkokirjassa Ensimmäiset ihmiset Kuussa. Kuva elokuvasta vuodelta 1919.
Tiedemiehet kohtasivat Kuun asukkaita H.G. Wellsin klassikkokirjassa Ensimmäiset ihmiset Kuussa. Kuva elokuvasta vuodelta 1919.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!