Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman suurin tunnettu alkuluku löytyi, mutta se on hyödytön – katso koko 22 338 618- numeroinen luku

Tiede
 
Maailman suurin tunnettu alkuluku päättyy numeroon 1.
Maailman suurin tunnettu alkuluku päättyy numeroon 1.

Yhdysvaltalainen tutkija on löytänyt uuden maailman suurimman tunnetun alkuluvun, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Löydetty luku on häkellyttävän suuri. Lukuun päästään, kun otetaan 74 207 281 kappaletta numeroa kaksi, kerrotaan ne keskenään ja vähennetään lopputuloksesta yksi.

Luvussa on yhteensä 22 338 618 numeroa. Edellisessä tunnetussa suurimmassa alkuluvussa oli noin viisi miljoonaa numeroa vähemmän.

Luku löytyi projektissa, jossa vapaaehtoiset verkonkäyttäjät tarjoavat tietokoneensa laskentatehoa tietynlaisten alkulukujen etsintään. Tietokoneiden verkosto tekee jopa 450 tuhatta miljardia laskutoimitusta sekunnissa.

Alkuluvulla tarkoitetaan ykköstä suurempaa lukua, joka ei ole jaollinen muilla positiivisilla kokonaisluvuilla kuin yhdellä ja itsellään.

Luvun todistamiseen alkuluvuksi kului tutkijoiden mukaan 31 päivää.

Tutkijoiden mukaan alkuluvuista on hyötyä esimerkiksi salausteknologioissa, mutta nyt löydetty luku on niin suuri, ettei siitä ole käytännön hyötyä.

Löydetty luku on niin kutsuttu Mersennen alkuluku, joita tunnetaan nyt 49. Tällaiset alkuluvut ovat muotoa kaksi potenssiin x miinus yksi. Esimerkiksi 31 on Mersennen alkuluku, jonka laskukaava on kaksi potenssiin viisi miinus yksi.

Koko luvun sisältävän tekstitiedoston voi ladata tästä linkistä. (Varoitus: tiedoston koko on 22 megatavua.)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!