Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isän masennus lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä – kumppanin alakulo on merkittävä stressitekijä äidille

Tiede
 
Kirsi Heikkinen

Äidin masennus raskauden aikana on yhteydessä vauvan pieneen syntymäpainoon ja suurempaan ennenaikaisen synnytyksen riskiin.

Äidin stressi, kuten läheisen kuolema, sosiaalisen tuen puute tai vaikea tai väkivaltainen parisuhde, voi myös typistää raskausviikkoja, tutkimukset ovat osoittaneet.

Nyt professori Anders Hjern Karoliinisesta instituutista kollegoineen selvitti, vaikuttaako myös isän depressio raskauden kestoon.

Tätä varten he kävivät läpi yli 360 000 Ruotsissa vuosina 2007–2012 syntyneen vauvan ja näiden vanhempien tiedot.

Analyysi osoitti, että äidin hoitoa vaativa masennus lisäsi 30–40 prosenttia riskiä, että lapsi syntyi raskausviikoilla 32–36. Täysiaikainen raskaus kestää 40 viikkoa.

Jos taas isällä oli diagnosoitu depressio, vauvan riski syntyä jo 32–36-viikkoisena kasvoi 38 prosenttia.

Näin kävi kuitenkin vain, jos isän masennus oli ”uusi”, eli hän ei ollut sairastanut sitä vuoteen ennen nykyistä diagnoosia.

Isän uusiutunut masennus sen sijaan ei aikaistanut vauvan syntymää.

”Kumppanin depressio voi olla odottavalle äidille merkittävä stressin aiheuttaja, mikä voi lisätä hyvin ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Isän masennuksen tiedetään myös vaikuttavan siittiöiden laatuun sekä vauvan perimään. Se voi vaikuttaa myös istukan toimintaan”, Hjern selittää tuloksen mahdollisia syitä tutkimustiedotteessa.

Se, että isän uusiutunut masennus ei näyttänyt vaikuttavan raskauden kestoon, kertoo tutkijoiden mukaan siitä, että masennuksen hoito saattaa auttaa.

”Sekä isän että äidin masennus pitää ottaa huomioon ennenaikaisen synnytyksen ehkäisyssä. Koska miehet hakevat epätodennäköisemmin ammattiapua mielenterveysongelmiinsa, odottavien isien vointiin pitää kiinnittää erityistä huomiota”, Hjern kiteyttää.

Tutkimuksen julkaisi International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!