Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkeishiukkasfysiikan professori Paula Eerola otti johtoonsa Suomen Cern-suhteet

Higgsin hiukkanen on hänelle vanha tuttu, mutta nuorena kiinnosti enemmän poliittinen historia.

Tiede
 
Mika Ranta / HS
Professori Paula Eerola muistelee Fysiikan tutkimuslaitoksen laboratoriossa, että hän itsekin rakensi tutkimuslaitteita opiskelijana.
Professori Paula Eerola muistelee Fysiikan tutkimuslaitoksen laboratoriossa, että hän itsekin rakensi tutkimuslaitteita opiskelijana. Kuva: Mika Ranta / HS

Hiukkasfysiikan tutkijat alkavat jahdata haamuja, kun Euroopan hiukkasfysiikan keskuksen Cernin jättikiihdytin alkaa toimia huollon jälkeen keväällä.

Nyt etsitään hiukkasia, jotka ovat raskaampia kuin Nobelilla palkittu Higgsin hiukkanen. Joulukuussa tutkijat kertoivat jo havainneensa jonkin kummajaisen.

”Se voisi olla painava higgsin serkku”, professori Paula Eerola sanoo. Havainto on varmistamatta, mutta tietokone piirsi lupaavan kohouman tuloskäyrään.

Eerola on johtanut vuoden alusta Fysiikan tutkimuslaitosta. Se on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka huolehtii hiukkasfysiikan ja ydinfysiikan tutkimuksen yhteistyöstä Suomen korkeakoulujen välillä. Keskeistä on hoitaa Suomen yhteyksiä Cerniin.

Suomalaiset tutkijat ja opiskelijat tekevät tutkimusta esimerkiksi Cernin CMS-ilmaisimella. Se on yksi Cernin hiukkaskiihdyttimen valtavista koeasemista. Fysiikan tutkimuslaitoksen tiloissa Kumpulassa sekä Otaniemessä tehdään myös osia kerrostalon kokoiseen laitteeseen.

Mutta millainen on joulukuussa itsestään merkkejä antanut higgsin serkku?

”Hauskaa on, että sen havaittu massa on kuusi kertaa higgsin massa. Että jos pitää salaliittoteorioista. . .” Eerola hymähtää. Kuusinkertainen massa on sattuma, jonka merkitystä tutkijat eivät osaa selittää.

Mystinen hiukkanen hajoaa kahdeksi fotoniksi, mikä on myös Higgsin hiukkasen yksi tapa hajota.

Eerola painottaa, että hälytys voi osoittautua vääräksi, kun törmäystietoja alkaa kertyä lisää.

Löydöt perustuvat valtavaan määrään protonien törmäyksiä. Sekunnissa niitä tapahtuu neljäkymmentä miljoonaa, ja talteen seulotaan tuhat törmäyskuvaa.

Vasta datan pitkällinen tilastollinen analyysi kertoo, ovatko törmäykset todella tuottaneet uusia hiukkasia.

Iso uusi löytö olisi pimeän aineen hiukkanen. Sellainen tottelee vain painovoimaa, joten havaitseminen on vaikeaa.

”Pimeän aineen hiukkanen ei voi hajota. Se havaitaan siten, että lasketaan törmäyksissä protoneista syntyneiden hiukkasten energia. Vaje kertoo, että jokin hiukkanen on syntynyt.”

Arvoituksellista pimeää ainetta on maailmankaikkeudessa viisinkertaisesti tavalliseen aineeseen verrattuna.

Pimeä hiukkanen voisi olla supersymmetrian ennustamista hiukkasista kevein. Supersymmetrian teorian mukaan jokaisella alkeishiukkasella on sitä painavampi serkku.

”Jos mitään ei löydy, se kertoo, ettei LHC:n energia-alueella ole mitään”, Eerola sanoo. Eli sitten ei liene sen painoisia uusia hiukkasia, joita LHC:n energialla voi synnyttää.

LHC on Cernin jättimäinen hiukkaskiihdytin, jonka 27-kilometrinen kiihdytinrengas kiertää maan alla Sveitsin ja Ranskan rajalla.

Eerola teki aikoinaan Cernissä gradun hiukkasryöpyistä kokeessa, joka toi Carlo Rubbialle ja Simon van de Meerille nobelin sähköheikon vuorovaikutuksen välittäjähiukkasten W ja Z löytämisestä.

Väitöskirjan Eerola teki varatuista Higgsin hiukkasista, jollaisia suomalaiset nyt tutkivat. Tunnetulla Higgsin hiukkasella ei ole varausta, joten varattu versio olisi uusi löytö.

Se, että Eerola päätyi opiskelemaan fysiikkaa eikä poliittista historiaa, oli sattumaakin.

”Fysiikan laitokselle Helsinkiin pääsi kuudella ällällä ilman pääsykoetta. Sillä oli iso merkitys nuorelle.”

Koulussa hän ei vielä innostunut fysiikasta.

”Se oli aine muiden joukossa ja tylsää kitkakertoimien laskemista. Tuntui kyllä, että fysiikassa voi olla myös jotakin kiinnostavaa.”

Kiinnostavaa on nyt ehkä enemmän kuin koskaan.

”Kun on elämän toisella puoliskolla, huomaa miten paljon on hyötyä siitä, että on kiinnostunut kaikista asioista.”

Eerolan, 54, mielestä ”seniorin” pitää kuitenkin hyväksyä, että tutkijan työ väistämättä muuttuu, kun uraa karttuu.

”Nykyisin ohjaan opiskelijoita ja tutkijatohtoreita.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!