Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väitetty uusi planeetta on vaikea varmistaa todeksi

Mahdollista rataa aurinkokunnan laidalla on jo havainnoitu, mutta mitään ei ole löytynyt.

Tiede
 
MARIO ANZUONI
Tutkija Mike Brown kertoi uudesta planeetasta Pasadenassa.
Tutkija Mike Brown kertoi uudesta planeetasta Pasadenassa. Kuva: MARIO ANZUONI

Yhdysvaltalaisen Caltechin yliopiston tutkijat sanovat löytäneensä aurinkokunnan laitamilta yhdeksännen planeetan, mutta sen olemassaoloa on vaikea varmistaa.

Väite uudesta planeetasta perustuu Kuiperin vyöhykkeen muiden kappaleiden ratojen erikoiseen muotoon ja matemaattisiin laskelmiin. Sitä ei kuitenkaan ole nähty.

”Oletetun radan alue on jo suurimmaksi osaksi tutkittu, eikä mitään ole havaittu”, sanoo planeettatutkija Mikael Granvik Helsingin yliopistosta.

Jos planeetta on olemassa, se lienee hyvin himmeä. Toisin sanoen se heijastaa vähän valoa. Se kiertää Aurinkoa tavattoman kaukana, keskimäärin kaksikymmentä kertaa kauempana kuin Neptunus.

Planeetta selittäisi Mike Brownin ja Konstantin Batyginin laskelmien mukaan häiriöt Kuiperin vyöhykkeellä kiertävien, Neptunuksen takaisten kohteiden radoissa.

Planeetta olisi todella kaukana Maasta. Soikea rata vie sen jopa 1 200 tähtitieteellisen yksikön (AU) päähän Auringosta. Yksi AU vastaa Auringon ja Maan välistä etäisyyttä.

Lähimmillään planeetta olisi seitsemän kertaa kauempana Auringosta kuin Neptunus eli noin 200 au:n päässä.

Kappale kiertää Auringon ehkä kerran 15 000 vuodessa. Massaltaan se olisi noin kymmenen Maan kokoinen.

Planeettatutkija Hal Levison sanoo National Geographic -lehdessä suhtautuvansa epäilevästi havaintoon uudesta planeetasta.

”Näitä on ollut monia urani aikana, ja joka kerta ne ovat osoittautuneet vääriksi”, Levison sanoo.

Brown kuittaa Sciencessa, että tällä kerralla ennuste pitää paikkansa. Hänellä on ennestään vahvat näytöt alalta.

Brownin ansiosta Pluto menetti planeetan arvonsa. Vuonna 2005 Brown löysi Erisin, joka on noin Pluton kokoinen kappale Kuiperin vyöhykkeellä.

Planeetta X:n olemassaolosta antoi vihjeen Brownin vuonna 2003 löytämä kääpiöplaneetta Sedna. Sen rata on venähtänyt hyvin soikeaksi.

Planeettoja on löytynyt aikaisemminkin niiden painovoiman muille aiheuttamien häiriöiden avulla. Vuonna 1846 ranskalainen matemaatikko Urbain Le Verrier arveli Uranuksen radan perustella, että jossain sen takana piilottelee toinen iso planeetta. Näin paljastui Neptunus.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!