Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Herhiläisellä on oma aurinkokenno

Tiede
 
Nick Upton
Vespa orientalis -herhiläinen tuottaa auringonpaisteessa sähköä, jolla se pyörittää aineenvaihduntaansa.
Vespa orientalis -herhiläinen tuottaa auringonpaisteessa sähköä, jolla se pyörittää aineenvaihduntaansa. Kuva: Nick Upton

Sähkö loppuu Suomesta kovilla pakkasilla, ja kansa asuu pian maakuopissa, kun taloustilanne kurjistuu. Olisi verratonta, jos ihminen voisi reippaalla lenkillä varata sähköä auringonvalosta ja lämmitellä sen turvin nälkämaan ankeudessa.

Näin toimii herhiläislaji Vespa orientalis, jonka elinalue ulottuu Lähi-idästä Intiaan. Herhiläisen takaruumiissa on biologinen aurinkokenno, joka todella tuottaa sähköä, kun herhiläinen paistattelee auringossa.

Hyönteisen kuori koostuu kymmenistä päällekkäisistä liuskoista, jotka imevät jopa 99 prosenttia niihin osuvasta valosta. Takaruumiin keltainen varoitusjuova puolestaan sisältää xanthopteriiniksi kutsuttua pigmenttiä, jonka avulla herhiläinen muuttaa auringonvaloa sähköksi.

Herhiläiset rakentavat pesiään maahan ja paistattelevat ulkona keskipäivällä, kun aurinko paistaa kirkkaimmin.

Valossa herhiläisen takaruumiissa syntyy satojen millivolttien jännitteitä ja nanoampeerin murto-osia sähkövirtaa. Israelilaistutkijat arvelevat, että herhiläinen pyörittää tällä sähköllä aineenvaihduntaansa tai tasaa ruumiinlämpöään muuttamalla lämpöä sähköksi ja toisinpäin.

Kun tainnutuksesta tokkuraista herhiläistä osoittaa uv-lampulla, se pörähtää terhakkaasti ilmaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!