Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija brittilehdessä: Avaruusromu voi laukaista sodan

Tiede
 
ESA
Taiteilijan näkemys avaruusromun kertymisestä Maan lähiavaruuteen vuodelta 2008.
Taiteilijan näkemys avaruusromun kertymisestä Maan lähiavaruuteen vuodelta 2008. Kuva: ESA

Avaruusromu voi pahimmillaan sytyttää sodan, varoittaa artikkelissaan brittiläinen Guardian-lehti.

Pelon taustalla on ajatus, että Maata avaruudessa kiertävä avaruusromu törmää sotilassatelliittiin. Satelliitin omistajamaassa voidaan tulkita väärin, ettei tapahtuma suinkaan ole onnettomuus vaan toisen maan tarkoituksellinen hyökkäys satelliitin tuhoamiseksi. Niinpä satelliitin omistajamaa ryhtyy vastatoimiin, jotka voivat olla poliittisia mutta pahimmillaan sotilaallisia.

Jos satelliitti rikkoutuu, koska siihen törmää romunsirpale, on satelliitin omistajan hyvin vaikea saada nopeasti selville, mikä vian aiheutti.

Tiedemiesten mukaan pienikin avaruusromun kappale voi tuhota sotilassatelliitin, Guardian kirjoittaa. Avaruuteen on kertynyt romua muun muassa vanhoista raketeista.

Yhdysvaltalaisilla ja venäläisillä avaruuslaitoksilla on tiedossaan yli 23 000 yli kymmenen sentin kokoista avaruusromun sirpaletta , Guardian kirjoittaa. Kooltaan 1–10 sentin kokoisia sirpaleita saattaa olla jopa puoli miljardia ja sitä pienempiä vielä paljon enemmän.

Lehden mukaan romu on suurin uhka 160–1 900 kilometrin etäisyydellä maanpinnan yläpuolella. Suurin osa sotilassatelliiteista kiertää Maata tuolla etäisyydellä. Avaruusromun kappale voi iskeytyä satelliittiin valtavalla nopeudella.

Vuosikymmenien kuluessa sotilassatelliiteissa on ollut toistuvasti äkillisiä toimintahäiriöitä, jotka eivät koskaan ole saaneet selitystä. Tutkija Vitali Adushkin moskovalaisesta tiedeakatemiasta huomauttaa, että häiriöille on vain kaksi selitystä: avaruusromun törmäys tai vihollisen hyökkäys. ”Tämä on poliittisesti vaarallinen ongelma”, hän varoittaa.

Maata kiertävän romun määrä on lisääntynyt dramaattisesti avaruudessa toimimisen vuoksi. Adushkin varoittaa, että ellei avaruutta yritetä puhdistaa romusta, edessä on huolestuttava tapahtumaketju. Romunkappaleet iskeytyvät toisiinsa ja hajoavat yhä pienempiin sirpaleisiin.

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa varoitti jo vuonna 2011, että avaruusromun määrä lisääntyy eksponentiaalisesti.

Venäläisen tutkimuksen mukaan kansainvälinen avaruusasema joutui väistelemään viidesti avaruusromua vuonna 2014. Nasan avaruussukkulaan puolestaan iskeytyi Maan kiertoradalla useita kertoja maalia. Siksi osa sukkulan ikkunoista piti vaihtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!