Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kantoraketti kävi toistamiseen avaruuden rajalla ja palasi – avaruusturismin alku yhä lähempänä

Tiede
 
Blue Origin
Kantoraketin kärjessä on kapseli, jossa on tilaa kuudelle hengelle.
Kantoraketin kärjessä on kapseli, jossa on tilaa kuudelle hengelle. Kuva: Blue Origin

Kantoraketti New Shepard on käynyt toistamiseen yli sadan kilometrin korkeudessa ja palannut ehjänä takaisin.

Raketti irrotti perjantaisella lennolla myös miehittämättömän kapselin. Se leijaili viime perjantaina alas laskuvarjojen varassa ja laskeutui Texasin autiomaahan lähelle kantoraketin lähtöpaikkaa.

Yhtiö Blue Origin lennätti saman raketin ensi kertaa avaruuteen viime marraskuussa. Raketin lähettäneen yhtiön omistaa yhdysvaltalainen yrittäjä Jeff Bezos.

Saavutus merkitsee sitä, että avaruusturismi on askeleen lähempänä. Muutaman onnistuneen koelennon jälkeen Bezos varmaan tarjoaa mahdollisuuden lennättää halukkaita ihmisiä avaruuteen.

Kantoraketti New Shepard kävi tällä kertaa 101,7 kilometrin korkeudessa. Sataa kilometriä pidetään yleisesti avaruuden alkuna. Sitä sanotaan Kármánin rajaksi.

Yritys jakoi lennosta ennalta niukasti tietoa, mutta julkaisi sen jälkeen videon.

Raketti New Shepard ei pääse nopeuksiin, joilla se voisi kiertää Maan ja pysytellä Maan kiertoradalla.

Bezosin mukaan yhtiö kuitenkin suunnittelee sellaista. Hän lupaa, että yhtiö kertoo uudelleen käytettävästä ja Maata kiertävästä kantoraketista jo tämän vuoden aikana.

Yhtiötä seuraavat tiesivät jo viime viikon alussa, että toinen lento on lähellä. Yhdysvaltain liittovaltion ilmailuviranomainen julisti nimittäin väliaikaisen lentokiellon Texasiin alueelle, jossa kantorakettia testataan ja jossa on sen lähtöpaikka, kertoo BBC.

Vaikka avaruusturismi ei aivan heti alkaisikaan, mullistaa Bezosin yhtiö avaruuteen menevää rahtiliikennettä. Kantoraketteja voidaan käyttää uudelleen, ja ihmisten tai tavaroiden rahtaaminen avaruuteen halpenee.

Bezosin blogin mukaan kantoraketin ohjelmistoon tehtiin ensilennon jälkeen parannuksia.

Joulukuussa toinen rakettiyrittäjä, Tesla Motorsin toimitusjohtaja Elon Musk onnistui myös laskemaan kantoraketin onnistuneesti Maan pinnalle. Kantoraketti Falcon oli päästänyt uumenistaan satelliitteja avaruuteen.

Blue Origin
Kantoraketti vietiin huollon ja tankkauksen jälkeen yöllä lähtöpaikalle. Raketti palasi samaan paikkaan Texasin autiomaahan.
Kantoraketti vietiin huollon ja tankkauksen jälkeen yöllä lähtöpaikalle. Raketti palasi samaan paikkaan Texasin autiomaahan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!