Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikkunasta näkyvä maisema vaikuttaa siihen, miten suoriudumme stressaavasta tehtävästä

Tiede
 
Kirsi Heikkinen

Jos koulun ikkunoista ei näy puita tai muuta kasvillisuutta, niitä pitäisi istuttaa, esittävät maisema-arkkitehdit William Sullivan ja Dongying Li Illinoisin yliopiston tiedotteessa.

Kehotus nojaa kaksikon tutkimustulokseen, jonka mukaan luokasta näkyvä luontomaisema siivittää oppilaiden suoriutumista koetilanteesta.

He testasivat asiaa satunnaistamalla 94 lukiolaista viidestä koulusta kolmentyyppisiin luokkahuoneisiin. Yhden ikkunoista näkyi kasvillisuutta, toisen rakennuksia tai parkkipaikka ja kolmannessa ei ollut ikkunoita ollenkaan. Muuten luokat olivat samanlaisia.

Koehenkilöt tekivät ensin puolen tunnin ajan tehtäviä, joissa piti oikolukea, pitää puhe ja laskea päässä.

Sitten he suorittivat kokeen, jossa heidän piti toistaa numerosarjoja pyydetyssä järjestyksessä.

Tämän jälkeen he saivat pitää luokassa 10 minuutin tauon, ennen kuin numerotesti toistettiin.

Oppilaiden stressitasoa seurattiin koerupeaman alusta loppuun muun muassa sykkeen ja hikoilun avulla. Heitä pyydettiin myös arvioimaan jaksamistaan kyselykaavakkein.

Kävi ilmi, että oppilaiden koesuoritus parani, mikäli heidät oli sijoitettu luokkahuoneeseen, josta oli vihernäkymä. Tulos koheni 13 prosenttia ensimmäisestä yrityksestä. Muunlaisissa luokissa tällaista eroa ei ilmennyt.

Fysiologiset mittarit paljastivat, että luontonäkymin varustetussa luokassa oleskelleet myös palautuivat kymmenen minuutin tauon aikana testin alkuosan aiheuttamasta stressistä muita paremmin.

Tulokset selittyvät Lin mukaan sillä, että luonto vetää silmät väkisin puoleensa ja lepuuttaa aivoja. Tämä antaa uutta potkua keskittymiseen.

Yhteys luontomaiseman ja koulumenestyksen välillä on todettu tutkimuksissa aiemminkin, mutta illinoislaisten mukaan heidän koeasetelmansa on ensimmäinen, joka vahvistaa syy–seuraussuhteen.

Tutkimuksen julkaisi Landscape and Urban Planning

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!