Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Suurnisäkkäiden liikametsästys heikentää sademetsän kykyä sitoa hiilidioksidia

Tiede
 
Esimerkiksi tapiirit levittävät ulosteissaan sellaisten puulajien siemeniä, joita pienemmät nisäkkäät eivät pysty nielemään.
Esimerkiksi tapiirit levittävät ulosteissaan sellaisten puulajien siemeniä, joita pienemmät nisäkkäät eivät pysty nielemään.

Sademetsän hiilensitomiskykyä ei heikennä ainoastaan puiden kaataminen, vaan myös metsässä asuvien suurten nisäkkäiden metsästäminen.

Väite kuulostaa äkkiseltään kummalliselta, mutta kyse ei ole sen kummemmasta asiasta kuin siitä, minkä kokoisia siemeniä nämä eläimet pystyvät syömään ja ulostamaan ympäri metsää, kertovat asiaa Amazonilla tutkineet yhdysvaltalaistutkijat.

Esimerkiksi tapiirit, villa- ja hämähäkkiapinat levittävät ulosteissaan sellaisten puulajien siemeniä, joita pienemmät nisäkkäät eivät pysty nielemään ja kakkimaan.

Kookkaiden nisäkkäiden liikametsästys heikentää isoja siemeniä tuottavien puiden leviämistä, ja tilalle kasvaa pienisiemenisiä lajeja.

Tämä vähentää metsän biomassaa, koska suurisiemenisten puiden puuaines on yleensä pienisiemenisiä puita tiheämpää.

Varovaisen arvion mukaan suurten hedelmiä syövien nisäkkäiden liikametsästys uhkaa hävittää 5,8 prosenttia Amazonin maanpäällisistä hiilivarastoista.

”Metsän biomassan menetys ei ehkä kuulosta paljolta, mutta Amazonin suuruisella alueella vaikutus voisi olla valtava – sen seurauksena jopa 313 miljardia kilogrammaa hiilidioksidia jäisi sitoutumatta”, kertoo tutkimusta tehnyt Taal Levi Oregonin yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Tutkimus tehtiin keräämällä tietoja 2 345 brasilialaiselta, hehtaarin kokoiselta metsäpalstalta. Palstoilla kasvoi yhteensä 129 720 isoa puuta. Liikametsästyksestä kärsivillä palstoilla metsän maanpäällinen biomassa väheni 77–88 prosentissa tapauksista.

Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain tiedeakatemian lehti Pnas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!