Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Revontulista voisi tulla uusi matkailuvaltti – Kilpisjärvi on pohjoisen parhaita paikkoja revontulituristeille

Tiede
 
Ralf Frey
Kakslauttasen hotellissa näkee revontulia katon läpi.
Kakslauttasen hotellissa näkee revontulia katon läpi. Kuva: Ralf Frey

Revontulista voisi tulla Suomen ja Lapin matkailuvaltti. Näin todistelee Tähdet & Avaruus -lehti 1/2016. Lehti selvitti, miksi revontulet näkyvät Suomessa hyvin ja miten turismi hyötyisi siitä.

Suomen Lappi on harvoja turisteille helppoja alueita, jossa revontulia näkyy paljon. Paras paikka Suomessa on tilastojen valossa Kilpisjärvi. Siellä taivas on useammin selkeämpi kuin esimerkiksi Norjan rannikolla.

Suomen Lappiin pääsee lentämällä helposti ja majoituksen taso on hyvä. Tämä on selvä etu matkojen järjestäjille.

Tilastollisesti revontulia näkyy eniten noin 70. geomagneettisella leveyspiirillä, kirjoittaa Mikko Suominen.

Geomagneettiset leveyspiirit ovat hieman vinossa maantieteellisiin nähden, koska Maan pohjoinen magneettinen napa ei sijaitse pohjoisnavalla vaan vaeltaa.

Kilpisjärvi johtaa tilastoja, joita on koottu Ilmatieteen laitoksen revontulikameroilla. Siellä on 70 prosentin mahdollisuus nähdä revontulia selkeinä öinä.

Lapissa on talvella keskimäärin kaksi selkeää iltaa viikossa. Parhaiten revontulet näkyvät hieman ennen puolta yötä.

Revontulten suosiota ovat kasvattaneet parantuneet ennusteet. Useat sääpalvelut ennustavat nykyään myös avaruussäätä, siis myös auringonpurkauksia.

Revontulethan syntyvät, kun aurinkotuulen varatut hiukkaset osuvat Maan ilmakehään. Purkausten ennusteet antavat samalla todennäköisyyden revontulille eri paikkakunnilla.

Revontulituristeja on näin voitu siirtää paikasta toiseen ennusteiden mukaan. Esimerkiksi Norjan Tromssasta on siirretty turisteja revontulien perässä Kilpisjärvelle – juuri Norja on Suomen paha kilpailija kasvavassa revontuliturismissa. Nämä turistit vannovat revontulien nimeen. Vain murto-osa heistä haluaa esimerkiksi nähdä joulupukin.

Lappiin on syntynyt useita yrityksiä, jotka nojaavat avaruussään ennusteisiin. Lapissa revontulia saattaa kuitenkin esiintyä periaatteessa milloin vain, hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Koko ilmiön seuraaminen perustuu Tähdet ja Avaruus -lehden mielestä liiaksi talveen, sillä revontulia voi näkyä jo elokuun lopussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!