Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raskauden aikana syödyt kipulääkkeet voivat heikentää jälkeläisten hedelmällisyyttä

Tiede
 
Sari Gustafsson
Tiineyden aikana syötetyt kipulääkkeet heikensivät hedelmällisyyttä rottien jälkeläisillä.
Tiineyden aikana syötetyt kipulääkkeet heikensivät hedelmällisyyttä rottien jälkeläisillä. Kuva: Sari Gustafsson

Raskauden aikana särkylääkkeitä syöneillä naisilla on ehkä muita pienempi mahdollisuus saada runsaasti lapsenlapsia, viittaa brittitutkimus.

Edinburghin yliopiston tutkimus tehtiin rotilla. Koska niiden lisääntymisjärjestelmä on kovin samantapainen kuin ihmisillä, saattaa vaikutus olla saman suuntainen ihmisilläkin.

Tiineille rotille syötettiin muutaman päivän ajan parasetamolia tai indometasiinia.

Parasetamoli on tuttu muun muassa Panadolista ja Para-Tabsista. Indometasiinia saa vain reseptillä. Se kuuluu samaan lääkeryhmään ibuprofeiinin ja aspiriinin kanssa.

Kipulääkkeitä tiineinä syöneiden rottien naaraspuoliset jälkeläiset osoittautuivat vähemmän hedelmällisiksi kuin muiden rottien.

Niillä oli pienemmät munasarjat ja vähemmän munasoluja. Täysikasvuisina ne saivat myös pienempiä poikueita.

Kipulääkkeen vaikutus välittyi vielä seuraavallekin sukupolvelle. Lääkkeitä syöneiden rottien tyttärentyttärillä oli äitiensä tapaan hedelmällisyysongelmia.

Selitykseksi tutkijat epäilevät sitä, että kipulääkkeet vaikuttavat sikiön itusoluihin, joista siittiöt ja munasolut myöhemmin kehittyvät.

Tämä tapahtuu mahdollisesti prostaglandiineiksi kutsuttujen hormonien välityksellä, sillä kipulääkkeet vaikuttavat niihin.

Prostaglandiinit säätelevät muun muassa naisen ovulaatiota, kuukautiskiertoa ja synnytyksen alkamista.

”On tärkeää muistaa, että tutkimus tehtiin rotilla, ei ihmisillä. Kuitenkin näillä lisääntymisjärjestelmillä on paljon yhtäläisyyksiä”, toteaa tutkimusta johtanut professori Richard Sharpe Edinburgin yliopistosta tutkimustiedotteessa.

”Meidän täytyy nyt ymmärtää, miten nämä lääkkeet vaikuttavat vauvan lisääntymisjärjestelmän kehitykseen kohdussa niin, että voimme ymmärtää niiden vaikutuksen kokonaisuudessaan paremmin”

Tutkimusryhmä kuitenkin kehottaa raskaana olevia naisia noudattamaan voimassa olevia suosituksia ja välttämään kipulääkkeiden käyttöä raskauden aikana.

Jos käyttöä ei voi kokonaan välttää, tulee annokset pitää pieninä ja kuurit mahdollisimman lyhyinä.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!