Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kipulääke saattaa vähentää lapsenlapsia

Tiede
 
Sari Gustafsson
Tiineyden aikana syötetyt kipulääkkeet heikensivät hedelmällisyyttä rottien jälkeläisillä.
Tiineyden aikana syötetyt kipulääkkeet heikensivät hedelmällisyyttä rottien jälkeläisillä. Kuva: Sari Gustafsson

Raskauden aikana särkylääkkeitä syöneillä naisilla on ehkä muita pienempi mahdollisuus saada lapsenlapsia. Näin voi ounastella Edinburghin yliopiston rottatutkimuksesta.

Tiineille rotille syötettiin muutaman päivän ajan parasetamolia tai indometasiinia. Kipulääkkeitä tiineinä syöneiden rottien naaraspuoliset jälkeläiset osoittautuivat vähemmän hedelmällisiksi kuin muiden.

Niillä oli pienemmät munasarjat ja vähemmän munasoluja. Täysikasvuisina ne saivat myös pienempiä poikueita.

Kipulääkkeen vaikutus välittyi vielä seuraavallekin sukupolvelle. Lääkkeitä syöneiden rottien tyttärentyttärillä oli äitiensä tapaan hedelmällisyysongelmia.

Selitykseksi tutkijat epäilevät sitä, että kipulääkkeet vaikuttavat sikiön itusoluihin, joista siittiöt ja munasolut myöhemmin kehittyvät.

Tämä tapahtuu mahdollisesti prostaglandiineiksi kutsuttujen hormonien välityksellä, sillä kipulääkkeet vaikuttavat niihin.

Prostaglandiinit säätelevät naisen ovulaatiota, kuukautiskiertoa ja synnytyksen alkamista.

”On tärkeää muistaa, että tutkimus tehtiin rotilla, ei ihmisillä. Ihmisten ja rottien lisääntymisjärjestelmillä on kuitenkin paljon yhtäläisyyksiä”, sanoo tutkimusta johtanut professori Richard Sharpe Edinburgin yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Tutkimusryhmä kehottaa raskaana olevia naisia noudattamaan voimassa olevia suosituksia ja välttämään kipulääkkeiden käyttöä raskauden aikana. Jos käyttöä ei voi kokonaan välttää, tulee annokset pitää pieninä ja kuurit mahdollisimman lyhyinä.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!