Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten mitataan aikaa avaruudessa? Milloin Marsissa vietetään syntymäpäiviä?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
20th Century Fox
Yksin Marsissa -elokuvan päähenkilö selvisi kasvattamalla perunoita. Oikeasti ihminen ei ole vielä käynyt vierailla planeetoilla vaan ainoastaan Kuussa.
Yksin Marsissa -elokuvan päähenkilö selvisi kasvattamalla perunoita. Oikeasti ihminen ei ole vielä käynyt vierailla planeetoilla vaan ainoastaan Kuussa. Kuva: 20th Century Fox

Oliver Tikkanen, 10

Useimmat käyttämämme ajan määreet, kuten vuosi ja vuorokausi, liittyvät maapallon liikkeisiin. Vuosi on yksi maapallon kierros Auringon ympäri ja vuorokausi yksi pyörähdys maapallon oman akselin ympäri.

Maapallon ulkopuolella nämä mitat muuttuvat tavallaan mielivaltaisiksi. Toistaiseksi avaruuslennoilla, kansainvälisellä avaruusasemalla ja Kuussa on kuitenkin mitattu aikaa Maan mittareilla. Esimerkiksi kansainvälisellä avaruusasemalla on käytössä Greenwichin eli 0-meridiaanin aika.

Näin ollen Mars-lennolla juhlittaisiin syntymäpäivää luultavasti samalla hetkellä kuin sitä vietettäisiin Maassakin.

Jos muille taivaankappaleille jonain päivänä tulisi pysyvää asutusta, asiaa pitäisi harkita uudelleen. Luultavasti käyttöön otettaisiin jonkinlainen yhdistelmäajanlasku, jossa ajat ilmoitettaisiin sekä Marsin että Maan kellonaikojen ja päivämäärien mukaan.

Marsin vuorokausi esimerkiksi on noin puoli tuntia pidempi kuin Maan. Marsin vuosi eli matka Auringon ympäri kestää lähes kaksi Maan vuotta. Se on 687 Maan vuorokautta tai 669 Marsin vuorokautta.

Asko Palviainen

almanakkatoimisto

Helsingin yliopisto

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!