Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vessakäynti lisää rahanmenoa ostoksilla

Kuluttajatutkimus on alkanut mitata todellista käyttäytymistä asennekyselyiden sijaan.

Tiede
 
Timo Aalto
Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että vessa on asiakkaille tärkeämpi kuin hyvä palvelu.
Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että vessa on asiakkaille tärkeämpi kuin hyvä palvelu. Kuva: Timo Aalto

Vessassa käyminen ostosreissun aikana kiihdyttää kuluttajan rahankäyttöä. Päätelmä on esimerkki täsmällisiin mittauksiin perustuvasta kuluttajatutkimuksesta.

Vessassa käyminen ei selitä käytettyä rahamäärää suoraan. ”Mutta tilastollinen yhteys löytyy”, kauppatieteiden tohtorikoulutettava Samuel Piha sanoo. Tutkimuksen keinona on polkuanalyysi, joka liittää yhden mitattavan asian toiseen.

Vessassa käyminen lisää kaupassa vietettyä aikaa. Se yhdistyy ostosten lisääntymiseen, joka lisää tietenkin rahanmenoa.

Turun kauppakorkeakoulussa työskentelevä Piha kehittää luonnontieteen keinoja kuluttajatutkimuksessa.

Kuluttajien vessakäyttäytymistä hän on tutkinut osana valmisteilla olevaa väitöskirjaansa, joka yhdistää täsmällisen mittaamisen evoluutiopsykologiaan. Evoluutiopsykologista kuluttajatutkimusta tehdään etenkin Yhdysvalloissa.

”Se pohjautuu ajatukseen, jonka mukaan ihmisen muinaiset mieltymykset näkyvät yhä kuluttajien käyttäytymisessä”, Piha kertoo.

Ihmiset esimerkiksi maksavat enemmän asunnosta, joka on korkealla tai josta näkyy kaistale vettä. Selitys on selkäytimessä. Korkealla ihminen on turvassa, ja vesi on välttämätöntä.

Perinteinen kuluttajatutkimus on Pihan mukaan tavannut sivuuttaa perustarpeet, koska näkökulma on ollut kulttuuritieteellinen ja sosiologinen.

”Asenteet ja mielipiteet ovat korostuneet eikä todellinen käyttäytyminen”, Piha sanoo.

”Perustarpeet ovat kehittyneet paljon varhaisemmassa vaiheessa kuin tarvehierarkian niin sanotut korkeammat tarpeet. Siksi niillä on ihmisen käyttäytymiseen varsin määräävä vaikutus.”

Evoluutiopsykologinen näkökulma on tuottanut varsin erilaisia kuluttajatutkimuksia.

Laboratoriossa on tutkittu esimerkiksi nälän vaikutusta päätöksentekoon. Tulokset eivät ole aivan yksiselitteisiä.

Yhden mukaan nälkä hillitsee impulsiivisuutta rahankäytössä eli nälkäiset ostavat vähemmän. Toisen tutkimuksen mukaan nälkä päinvastoin lisää halua kuluttaa.

Shoppailututkimuksissa taas on havaittu, että shoppaillessaan miehet ovat ”metsästäjiä”, jotka hakevat kaupasta ”saalista” nopeasti ja tehokkaasti. Naiset ovat ”keräilijöitä”, jotka nauttivat valikoimien vertailemisesta.

Vessahätä kuulostaa arkiselta, mutta kuluttajatutkijalle se voi olla syvän tiedon lähde.

Piha tutki vessankäytön ja rahankäytön yhteyttä Tuurin kuuluisassa kyläkaupassa, joka on oikeastaan valtava sekatavaramarketti.

Kauppa sai toimia eräänlaisena laboratoriona. Sen hyvä puoli oli, että siinä on vain yksi selkeä sisäänkäynti. Näin koehenkilöt pysyivät kontrollissa.

”Kirjasimme, koska kukin tuli kauppaan, ja kiinnitimme tarran rintaan. Kun asiakas lähti, hän osallistui kyselyyn”, Piha kertoo.

”Käytimme objektiivisia mittareita kuten asiakkaiden kaupassa käyttämää aikaa ja rahankäyttöä.”

Piha sai vastauksia 655 asiakkaalta. He kertoivat, kävivätkö kauppareissulla vessassa. Rahanmeno paljastui kuitista.

Vessaa käyttämättömillä shoppailuaika oli tunti ja 18 minuuttia, vessaa käyttäneillä 20 minuuttia enemmän.

Piha arvioi, että vessaa käyttäneet ovat kaupassa kauemmin, koska heillä on helpottunut olo. Toisaalta kun ihminen on kaupassa kauan, hänelle tulee vessahätä.

Kysely tehtiin yhden lomakauden viikonlopun aikana, mikä kaventaa tuloksen yleistettävyyttä.

Toinen tutkimuksen puute on se, että tutkittavat eivät tarkentaneet, miksi he kävivät vessassa, oliko heillä tarvetta tyhjennykselle vai kävivätkö vain siistiytymässä. Vastanneista sattumoisin kaksi kolmasosaa oli naisia.

”Mielenkiintoista olisi manipuloida koehenkilöitä tarjoamalla heille kauppakeskuksen edustalla ilmainen vesipullo”, Piha pohtii. Se voisi edistää asiakkaiden tarvetta piipahtaa vessassa.

Piha päätteli jo opinnäytteessään kaksi vuotta sitten, että kaupan houkuttavuus kärsii, jos sen vessoissa on huomauttamista.

”Ruokaa on tarjolla joka paikassa, mutta wc:n käyttö on tehty vaikeaksi, on maksuja ja muuta”, Piha sanoo.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että vessan saatavuus on asiakkaille jopa tärkeämpää kuin ystävällinen ilmapiiri tai palveleva henkilökunta.

Timo Aalto
Tuurin kyläkauppa sopi kuluttajatutkimuksen laboratorioksi.
Tuurin kyläkauppa sopi kuluttajatutkimuksen laboratorioksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!