Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaihteleva harjoitus tekee mestarin nopeammin

Treeniä kannattaa muunnella. Se vauhdittaa oppimista huomattavasti.

Tiede
 
Juha Metso
Tutkijat vinkkaavat pesäpalloilijoille, että mailan ja pallon kokoa voisi vaihdella.
Tutkijat vinkkaavat pesäpalloilijoille, että mailan ja pallon kokoa voisi vaihdella. Kuva: Juha Metso

Uuden motorisen taidon opettelu vaatii runsaasti toistoa, jotta liikkeistä tulee nopeita ja tarkkoja. Tämä pätee niin soittoharjoituksiin kuin urheilusuorituksiin.

Harjoituksia ei kuitenkaan kannata toistaa jatkuvasti samanlaisina. Taidon oppii nopeammin, jos harjoitukseen keksii pieniä muutoksia, selvisi yhdysvaltalaisen John Hopkins -yliopiston tutkimuksessa.

Tutkimukseen osallistui 86 koehenkilöä, joita pyydettiin liikuttamaan kursoria tietokoneen ruudulla tiettyjen kuvakkeiden välillä oikeassa järjestyksessä.

Kursoria ei liikutettu tuttuun tapaan hiirellä vaan laitteella, joka ohjasi kursoria puristusvoiman perusteella. Tehtävä piti opetella suorittamaan niin nopeasti ja tarkasti kuin suinkin.

Tämän jälkeen koehenkilöt jaettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä palasi harjoituksen pariin kuusi tuntia ensimmäisen harjoituksen jälkeen ja toisti harjoituksen sellaisenaan.

Kuusi tuntia on aika, joka aiempien tutkimusten perusteella tarvitaan, jotta ensimmäisen harjoituskerran muistijäljet lujittuivat aivoissa.

Myös toinen ryhmä palasi harjoituksen pariin kuuden tunnin jälkeen, mutta he toistivat sitä hieman muunnettuna.

Kursoria ohjaavan laitteen puristusherkkyys säädettiin uusiksi joka harjoituskierroksen välillä niin, että tehtävän suorittaminen vaati välillä kovempia, välillä hellempiä otteita.

Kolmas ryhmä ei osallistunut uusintaharjoitteluun vaan palasi tehtävän pariin vasta seuraavana päivänä, jolloin kaikki koehenkilöt osallistuivat harjoiteltua taitoa mittaavaan testiin.

Muunneltua harjoitusta toistaneet pärjäsivät lopputestissä liki tuplasti paremmin kuin yksitoikkoista treeniä toistaneet. Kertaussessiosta pois jäänyt ryhmä puolestaan pärjäsi noin neljänneksen huonommin kuin yksitoikkoiseen harjoitukseen osallistuneet.

Havainnolla on tutkimusryhmän mukaan merktystä paitsi urheilussa ja musiikissa, myös vaikkapa aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa. Kävelyn ja muiden motoristen taitojen uudelleen opettelu käy vikkelämmin, kun harjoitusta ei toisteta aina samanlaisena.

Muutoksista ei kuitenkaan kannata tehdä liian isoja, tutkimusryhmä vinkkaa tutkimustiedotteessa.

Vielä julkaisemattoman tutkimuksen mukaan esimerkiksi tennis- tai pesäpalloharjoituksissa sopiva muutos voisi olla mailan tai pallon vaihtaminen välillä eri painoiseen tai kokoiseen.

Sen sijaan sulkapallon pelaaminen tennisharjoitusten välissä on jo liian suuri muutos lujittaakseen alkuperäisessä harjoituksessa opittuja taitoja.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!