Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivot palkitsevat aloittelijan ahkeruudesta – uusi taito automatisoituu harjoittelun kautta

Tiede
 
Kirsi Heikkinen

Uuden taidon opettelu kysyy kirjaimellisesti hermoja – ensin enemmän, sitten vähemmän, totesivat kanadalaisen Yorkin yliopiston tutkijat.

Professori Joseph De Souza ryhmineen tarkasteli harjoittelun vaikutusta aivoihin 11 balettitanssijan avulla. Vapaaehtoiset olivat 19–50-vuotiaita ja tanssivat balettia työkseen Kanadan kansallisbaletissa.

Koehenkilöt opettelivat uutta tanssia 34 viikon ajan. Tämän opettelujakson aikana heidät aivokuvattiin neljästi.

Toiminnallisen magneettikuvauksen aikana pitää maata paikoillaan, joten kuvattavia pyydettiin käymään kaikki liikkeet vain päässään läpi.

”Tavoitteenamme oli paikantaa, mitä muutoksia aivokuorella tapahtuu, kun motorisen liikesarjan oppiminen etenee alkeista osaajaksi”, tutkijaryhmään lukeutunut Rachel Bar selittää tutkimustiedotteessa.

Oppiminen seurasi tutkijoiden mukaan käänteistä U-käyrää. Veren virtaus aivokuorella kiihtyi harjoittelun alkuviikkoina, mutta kun taito oli taottu hermosoluihin, sen eteen ei enää tarvinnut nähdä samanlaista vaivaa.

Tämä näkyi aivoaktivaation tyyntymisenä liikesarjojen mielikuvaharjoittelussa.

”Arkipäiväinen esimerkki samasta ilmiöstä on manuaalivaihteisen auton ajaminen. Ensin joudut miettimään koko ajan, millä vaihteella nyt pitää ajaa, kunnes se tapahtuu vaistomaisesti”, DeSouza vertaa.

”Tuloksemme auttaa ymmärtämään motorista oppimista ja kehittämään kuntoutuskeinoja aivovaurioihin”, DeSouza lisää. Hän itse tutkii muun muassa Parkinsonin tautia.

Tutkimuksen julkaisi Plos ONE.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!